Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Δυνατό εισόδημα από το σπανάκι.


Με το κόστος παραγωγής να ανέρχεται περίπου σε 250-400 ευρώ ανά στρέμμα και με την τιμή πώλησης να φτάνει 0,6-0,7 ευρώ το κιλό, το πράσινο λαχανικό μπορεί να αποδώσει από 650 έως 1.000 ευρώ το στρέμμα.

-Παρότι δεν ανήκει στην κατηγορία των πολλά υποσχόμενων εναλλακτικών καλλιεργειών, θεωρείται μία πρώτης τάξης λύση στον πρωτογενή τομέα για εύκολο και γρήγορο εισόδημα. Η αυξανόμενη ζήτηση για κατεψυγμένα πράσινα λαχανικά στην εγχώρια αγορά έχει καταστήσει το σπανάκι ως πολύ ενδιαφέρουσα καλλιέργεια, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Μάλιστα, μπορεί να καλλιεργηθεί και ως βιομηχανικό και να δώσει επίσης καλό εισόδημα στους παραγωγούς με το σύστημα της συμβολαιακής γεωργίας.

-Άλλωστε, οι αποδόσεις για την καλλιέργεια σπανακιού δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες. Με το κόστος παραγωγής να ανέρχεται περίπου σε 250-400 ευρώ ανά στρέμμα και με τιμή πώλησης 0,6-0,7 ευρώ το κιλό τη μεγαλύτερη περίοδο της εμπορίας του, το σπανάκι μπορεί να δώσει ένα καθαρό εισόδημα από 650 έως 1.000 ευρώ το στρέμμα. Σε περίπτωση πώλησης από τους παραγωγούς στις λαϊκές οι τιμές του σπανακιού κυμαίνονται από 1,5-2 ευρώ το κιλό.

-Γενικότερα οι ποικιλίες που σπέρνονται την άνοιξη έχουν μικρότερες αποδόσεις σε σχέση με αυτές που σπέρνονται το φθινόπωρο ή τον χειμώνα.

-Το σπανάκι είναι ένα φυλλώδες λαχανικό, του οποίου χρησιμοποιούνται τα φύλλα σε διάφορες πίτες ή καταναλώνονται βρασμένα κοκκινιστά σε διάφορα φαγητά αλλά και ως κατεψυγμένα προϊόντα.

-Άν και το σπανάκι είναι διαθέσιμο στην αγορά όλο τον χρόνο, οι περίοδοι στις οποίες θεωρείται ότι έχει την καλύτερη γεύση είναι από τον Μάρτιο έως τον Μάιο και από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, κατά τις οποίες είναι και πιο φρέσκο.

Η καλλιέργεια

-Στην αγορά μπορούμε να το βρούμε νωπό ή κατεψυγμένο. Είναι ένα ποώδες φυτό που φτάνει σε ύψος τα 10-15 εκατοστά. Εχει μία κεντρική ρίζα και πολλές πλάγιες. -Τα φύλλα του είναι σαρκώδη, λεία ή κυματοειδή. Είναι φυτό δίοικο, δηλαδή έχει αρσενικά και θηλυκά άνθη σε διαφορετικά φυτά. Η επικονίαση γίνεται με τον άνεμο. -Το άνθος του δημιουργείται επάνω σε ένα στέλεχος που φτάνει μέχρι ένα μέτρο ύψος. Ο καρπός του είναι σκληρός, περιέχει έναν σπόρο με ακανθωτή ή λεία επιφάνεια.

-Είναι φυτό ψυχρής εποχής, αναπτύσσεται σε περιοχές με μέση θερμοκρασία τους 16-18 βαθμούς, ακόμη και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες πέριξ των 10οC. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε μία ποικιλία εδαφών, αλλά προτιμά εδάφη μέσης σύστασης, γόνιμα, πλούσια σε οργανική ουσία, με καλή στράγγιση και pΗ 6-7.

-Πολλαπλασιάζεται με σπορά στο χωράφι σε γραμμές, που απέχουν μεταξύ τους 25 εκατοστά και 10 εκατοστά μεταξύ των φυτών επάνω σε κάθε γραμμή. Η σπορά γίνεται από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο. Η διάρκεια της καλλιέργειας είναι 1,5-2,5 μήνες.

-Οι εργασίες που απαιτούνται είναι τα σκαλίσματα για την καταστροφή των ζιζανίων, αλλά και η αραίωση των φυτών ώστε αυτά να απέχουν τουλάχιστον 10 εκατοστά επάνω στις γραμμές φύτευσης.

-Η πρώτη συγκομιδή αρχίζει 1,5-2,5 μήνες μετά τη σπορά και η δεύτερη 20 ημέρες μετά την πρώτη συγκομιδή. Για να γίνει η συγκομιδή των φύλλων θα πρέπει να έχουν σχηματιστεί 5-6 πραγματικά φύλλα. Γίνεται με εκρίζωση ή με αποκοπή των μεγαλύτερων φύλλων, ώστε να γίνονται περισσότερες συγκομιδές το έτος. Μπορεί να αποδώσει 1,5-2 τόνους ανά στρέμμα. Διατηρείται σε θερμοκρασία 0οC και υγρασία 90-95% για 14 ημέρες.

-Η καλλιέργειά του διενεργείται στη χώρα μας σε μία έκταση 40-45.000 στρεμμάτων με μία παραγωγή 55.000-58.000 τόνων. Τα τελευταία χρόνια έχει καλλιεργηθεί, επίσης, από μία ομάδα παραγωγών στη Μακεδονία με το σύστημα της συμβολαιακής γεωργίας με μία ιταλική εταιρεία.

-Το σπανάκι είναι γνωστό κυρίως για τη μεγάλη περιεκτικότητά του σε σίδηρο. Είναι επίσης ένα τρόφιμο πλούσιο σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνες της ομάδας Β, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ασβέστιο, κάλλιο, ψευδάργυρο, φυτικές ίνες κ.ά.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Κάσσανδρος Γάτσιος Γεωπόνος - Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εταιρεία Symagro Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου Τηλ.: 6944846475, 26510-07653

Κώστας Νάνος

http://www.ethnos.gr/entheta

Δεν υπάρχουν σχόλια: