Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Επιχορήγηση του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ για προγράμματα εκπαίδευσης μελισσοκόμων.


-Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και γενικότερα οι λεπτομέρειες εφαρμογής της δράσης 1.3 «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων», στο πλαίσιο υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας, για τα έτη 2014 – 2016.

-Η εν λόγω απόφαση προβλέπει την επιχορήγηση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με συνολικό ποσό ύψους 300.000 € για την τριετία 2014 – 2016, με σκοπό το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την οργάνωση και την πραγματοποίηση προγραμμάτων ταχύρυθμων εκπαιδεύσεων, στα οποία δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μελισσοκόμοι κάθε περιοχής.

-Το 50% της παραπάνω δαπάνης προέρχεται από πόρους της Ε.Ε., ενώ το υπόλοιπο 50% της δαπάνης βαρύνει τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

-Η διάρκεια της κάθε εκπαίδευσης καθορίζεται σε τρεις (3) ημέρες σε κάθε επιλέξιμη περιοχή, για κάθε έτος εφαρμογής του προγράμματος.

-Προβλέπεται η πραγματοποίηση κύκλων μαθημάτων ανά επιλέξιμη περιοχή έτσι ώστε με την ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος να έχουν καλυφθεί όλες οι ακόλουθες θεματικές ενότητες:

- Μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρησή του

- Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους

- Μελισσοκομικά φυτά

- Βασιλοτροφία

- Παραγωγή βασιλικού πολτού

- Εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι πρόληψης και καταπολέμησής τους

(συμβατικές και εναλλακτικές μορφές αντιμετώπισης)

- Μέθοδοι εντατικής εκμετάλλευσης μελισσοσμηνών

- Παραγωγή προϊόντων κυψέλης και συντήρησή τους

- Τυποποίηση – Εμπορία – Προώθηση – Σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων

- Βιολογική μελισσοκομία (όροι και προϋποθέσεις)

- Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός μελισσοκομείου

- Πιστοποίηση μελισσοκομικών προϊόντων

- Παραγωγή σύνθετων προϊόντων με βάση τα προϊόντα της κυψέλης (πχ καλλυντικά, προϊόντα διατροφής, φάρμακα, κλπ)

- Μεταχείριση των μελισσιών στη διάρκεια του έτους – τροφοδοσία

- Νομοθεσία – Προγράμματα

-Ως περίοδος διεξαγωγής των εκπαιδεύσεων καθορίζεται το διάστημα από 1 Φεβρουαρίου έως 31 Ιουνίου κάθε έτους, ενώ για το πρόγραμμα του 2014, ο χρόνος διεξαγωγής των εκπαιδεύσεων παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου.
-Η επιλογή των περιοχών διεξαγωγής των εκπαιδεύσεων θα γίνει με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη όλης της χώρας και λαμβάνοντας υπόψη το μελισσοκομικό ενδιαφέρον, τον αριθμό των κυψελών και των μελισσοκόμων, καθώς και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, οι οποίες καθορίζουν την ευκολία πρόσβασης (π.χ. οδικό δίκτυο, έκταση Περιφερειακής Ενότητας, νησιωτικές περιοχές κλπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: