Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Κίνδυνοι να χαθούν περιουσίες σε πρώην δήμους Καλαμπακίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου (Κυργίων) για μη έγκαιρη δήλωση στο Κτηματολόγιο.


Στην Λίστα οι πρώην Δήμοι Μ. Αλεξάνδρου και Καλαμπακίου Δράμας.

-Διακόσιες χιλιάδες ακίνητα θα αρχίσουν να περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου από το 2015, καθώς δεν έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο. Πρόκειται για τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» η κτηματογράφηση των οποίων ξεκίνησε την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ των περιοχών όπου ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν περιουσίες είναι ο πρώην Δήμος Καλαμπακίου καθώς και ο πρώην Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου (Κυργίων).
-Όπως προβλέπεται από τον νόμο, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν εγκαίρως στο Κτηματολόγιο (δηλαδή έως 12 χρόνια από την ίδρυση του Κτηματολογίου στην περιοχή για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στην Ελλάδα και 14 για τους κατοίκους εξωτερικού), θα περιέρχονται στο Δημόσιο. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να επανακτήσουν το ακίνητο.

-Για τα προγράμματα κτηματογράφησης που ξεκίνησαν από το 2008 και εντεύθεν η χρονική προθεσμία για τις δηλώσεις είναι πέντε χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και επτά χρόνια για όσους ζουν μόνιμα εκτός Ελλάδας. Από το 2015 κινδυνεύουν άμεσα ακίνητα σε 20 περιοχές, ενώ από το 2016 (και το 2018 για τους έλληνες κατοίκους εξωτερικού) μπαίνουν στην «κόκκινη ζώνη» άλλες 92 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

-Όπως διευκρινίζεται από το Κτηματολόγιο, ένας ιδιοκτήτης που δεν υπέβαλε δήλωση για το ακίνητό του κατά την κτηματογράφηση των παλαιών προγραμμάτων δεν μπορεί να κάνει σήμερα απλή δήλωση στο Κτηματολογικό Γραφείο. Κατά περίπτωση ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου θα πρέπει κινηθεί είτε μέσω της διαδικασίας τού προδήλου σφάλματος είτε μέσω της διαδικασίας της εκούσιας δικαιοδοσίας.
Θολή η Εικόνα για το Δημόσιο

-Το Κτηματολόγιο όμως δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα ποια και πόσα από αυτά τα ακίνητα ανήκουν στο Δημόσιο και ποια σε ιδιώτες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το Δημόσιο δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για τα ακίνητα που του ανήκουν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και τις πρωτεύουσες νομών. Και θα πρέπει να περιμένει έως το 2015 να μην τα δηλώσει κανείς, για να περιέλθουν μέσω της διαδικασίας της μη κτηματογράφησης στην ιδιοκτησία του. Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές για 28 νέα έργα με τα οποία οι υπεύθυνοι του Κτηματολογίου φιλοδοξούν να κινηματογραφηθεί το υπόλοιπο 65% της χώρας, δηλαδή 16 εκατομμύρια δικαιώματα. 
-Ο σχεδιασμός προβλέπει η κτηματογράφηση να έχει ολοκληρωθεί το 2020.
πληροφόρηση tanea.gr
 http://www.dramini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: