Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Υπενθύμιση απαγόρευσης καύσης καλαμιών.


Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, υπενθυμίζει στους καλλιεργητές τις δυσμενείς συνέπειες που επιφέρει στο έδαφος, στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων το απαράδεκτο φαινόμενο της καύσης της καλαμιάς.
-Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η καύση των φυτικών υπολειμμάτων (σιτηρά, αραβόσιτος, ηλίανθος κλπ.) και ότι επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με την Πολλαπλή Συμμόρφωση στα πλαίσια της Ενιαίας Ενίσχυσης.
- Πρόκειται για μία πρακτική η οποία δεν προσφέρει τίποτε το θετικό, αλλά αντιθέτως προκαλεί σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα του εδάφους με την καταστροφή της οργανικής ουσίας, με συνέπεια να υπονομεύονται οι μελλοντικές αποδόσεις, στην μείωση της διήθησης του νερού της βροχής και της άρδευσης στο έδαφος και άρα στην κακή στράγγιση του χωραφιού με αποτέλεσμα ασφυκτικά φαινόμενα στα φυτά και αύξηση των ασθενειών. Εκτός αυτών έχει πολλαπλώς αποδειχθεί ότι η καύση δεν καταπολεμάει τα έντομα που διαχειμάζουν στο έδαφος (πυραλίδα, σεζάμια, πράσινο σκουλήκι κλπ.).

-Αντίθετα, από την καύση αποδεκατίζονται οι πληθυσμοί των ωφελίμων αρπακτικών και παρασιτικών εντόμων που διαχειμάζουν στο έδαφος, τα οποία λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους είναι ευάλωτα στη φωτιά. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί των εχθρών της καλλιέργειας με συνέπεια την αύξηση των προσβολών στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο και λόγω του περιορισμένου παρασιτισμού από την καταστροφή των ωφελίμων. Μεγάλης σημασίας ζήτημα είναι και οι επιπτώσεις στην υγεία κυρίως ευπαθών ομάδων πληθυσμού εξαιτίας των αναπνευστικών και άλλων προβλημάτων που καταγράφονται όταν γίνεται καύση των καλαμιών. Τέλος, η καύση είναι συχνή αιτία πρόκλησης πυρκαγιών. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κάνει μηνυτήριες αναφορές σε πολλές περιπτώσεις καύσης φυτικών υπολειμμάτων σύμφωνα με τις ισχύουσες Πυροσβεστικές Διατάξεις.

-Για όλους αυτούς τους λόγους παρακαλούνται οι καλλιεργητές του Νομού Δράμας να μην προβαίνουν σε καύση των υπολειμμάτων.

http://www.dramania.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: