Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Χάος επικρατεί στο Taxisnet…


-Δεν έχει τέλος το φορολογικό χάος που επικρατεί το τελευταίο διάστημα. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ έχουν πληρώσει κανονικά εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών τα ποσά των φόρων που χρωστούσαν εμφανίζονται στο Taxis και στο Taxisnet να μην έχουν εξοφλήσει τους φόρους.

-Έτσι θεωρούνται οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών και δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν φορολογική ενημερότητα για διάφορες συναλλαγές τους ενώ παράλληλα κινδυνεύουν ακόμη και με κατασχέσεις εισοδημάτων και καταθέσεων.

-Τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες φορολογούμενοι βλέπουν στο «λογαριασμό» τους στο Taxisnet να τους έχουν καταλογιστεί ως «ληξιπρόθεσμες οφειλές» τα ποσά των μηνιαίων δόσεων φόρου εισοδήματος ή φόρου ακίνητης περιουσίας ή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που έχουν ήδη εξοφλήσει στις τράπεζες με βάση την «Ταυτότητα Οφειλής».

-Οι φορολογούμενοι που επισκέφθηκαν την εφορία τους για να διαμαρτυρηθούν ενημερώθηκαν από τους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ. ότι το σύστημα με το οποίο ενημερώνεται οι υπηρεσίες για τις εξοφλήσεις φόρων που γίνονται πλέον στο σύνολό τους στις τράπεζες λειτουργεί με …ρυθμούς χελώνας, αναφέρει χαρακτηριστικά η Ημερησία. Τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών ενημερώνονται για πληρωμές που γίνονται μέσω των τραπεζών με μεγάλη καθυστέρηση που μπορεί να φθάσει ακόμη και τις 2 ή 3 εβδομάδες.

-Όπως εξηγούν οι εφοριακοί κάθε μέρα, οι τράπεζες εκδίδουν αναλυτικούς καταλόγους με στοιχεία (ΑΦΜ, Ταυτότητα Οφειλής, εξοφληθέν ποσό) για όλες τις πληρωμές που έγιναν και τους αποστέλλουν στις Δ.Ο.Υ., είτε ηλεκτρονικά είτε εντύπως δια αλληλογραφίας. Στη συνέχεια οι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. καταχωρούν μία προς μία τις πληρωμές που αναγράφουν οι κατάλογοι, ώστε τα πληροφοριακά συστήματα (Τaxis και Taxisnet) να ενημερωθούν για όλες τις εμπρόθεσμες πληρωμές. Για να ολοκληρωθεί μια τέτοια διαδικασία απαιτεί πολλές ημέρες. Κι αυτό γιατί για την καταχώρηση των στοιχείων κάθε πληρωμής ο υπάλληλος θα πρέπει να εισέλθει στο σύστημα, να εκδώσει χειρόγραφα διπλότυπο είσπραξης με βάση τα στοιχεία που έχει στείλει η τράπεζα, να επικυρώσει το διπλότυπο και να εκδώσει Ατομικό Φύλλο Διαγραφής Οφειλής, ώστε να πιστωθεί το εξοφληθέν ποσό και να σβηστεί η οφειλή από τον υπολογιστή του Taxis.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: