Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ανακοίνωση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας για την ευλογιά στα αιγοπρόβατα.



-Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας, και σε σχέση με τα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων στον Έβρο, τη γειτονική περιοχή της Βουλγαρίας και τελευταία στην Ξάνθη, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

-Η ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι ασθένεια αποκλειστικά των αιγοπροβάτων και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

-Επειδή είναι πολύ μεταδοτική και δεν υπάρχει ούτε πρόληψη ούτε θεραπεία, η αντιμετώπισή της περιορίζεται σε άμεση σφαγή και υγειονομική ταφή όλων των ζώων των μολυσμένων εκτροφών. Επίσης προβλέπεται καταστροφή ζωοτροφών και απολύμανση μηχανημάτων.

-Η Κτηνιατρική Υπηρεσία προβαίνει σε επιζωοτιολογικούς ελέγχους και παράλληλα κάνει συστάσεις στους κτηνοτρόφους και τους ενημερώνει για την ασθένεια.

-Οι κτηνοτρόφοι πρέπει στην είσοδο κάθε εκτροφής να κατασκευάσουν πρόχειρη απολυμαντική τάφρο, έστω και μικρού μήκους, ώστε να απολυμαίνονται τα πόδια των εισερχομένων.

-Επίσης να μην επιτρέπουν σε κανέναν την είσοδο στην εκτροφή τους, ιδίως δε, σε περιφερόμενους ζωεμπόρους από τη χώρα μας ή το εξωτερικό.

-Να αποφευχθούν για το προσεχές χρονικό διάστημα οι αγοραπωλησίες ζώων και οι τυχόν ανταλλαγές μεταξύ κτηνοτρόφων, μηχανημάτων και εργαλείων.

-Τέλος, στη Συνοριακή Διάβαση Εξοχής λειτουργεί ήδη απολυμαντική τάφρος για όλα τα οχήματα που εισέρχονται από τη Βουλγαρία στη χώρα μας.

-Για κάθε επιπλέον πληροφορία τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα 2521351218 ή 2521351220

Δεν υπάρχουν σχόλια: