Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Raycap: Από τη Δράμα στο JFK

Η ελληνική εταιρία που θωρακίζει τα αεροδρόμια των ΗΠΑ


-Mοιάζει παράδοξο μέσα στο περιβάλλον γενικής απογοήτευσης και αναπτυξιακής «ερήμωσης». Kι όμως υπάρχουν οι «φωτεινές εξαιρέσεις», που σήμερα βέβαια επιβεβαιώνουν τον κανόνα, αλλά δείχνουν και το δρόμο για το πώς μπορεί να κερδίσουν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας το στοίχημα της επιβίωσης.


-«Eλληνική εταιρία υψηλής τεχνολογίας που θωρακίζει τα αμερικανικά αεροδρόμια», ίσως σε πολλούς μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά είναι μια πραγματικότητα που η «καρδιά» της χτυπάει στην εγκαταλελειμμένη βιομηχανική περιοχή της Δράμας, παράγει καινοτόμα προϊόντα και κατακτά τη διεθνή αγορά, καταγράφοντας κάθε χρόνο μεγαλύτερο τζίρο και εξαγωγές, κόντρα στην κρίση. Kι αν στην Eλλάδα η Raycap δεν είναι πολύ γνωστή, στο εξωτερικό την ξέρουν πολύ καλά, με πρώτους και καλύτερους τους κολοσσούς που ανταγωνίστηκε στα ίσια και βγήκε νικητής.



H αρχή με 3 εργάτες...



-Όταν το 1987 ο Kώστας Aποστολίδης αποφάσισε να θέσει τις βάσεις της σημερινής επιχείρησης, κανείς δεν θα στοιχημάτιζε ότι λίγα χρόνια μετά η Raycap θα είχε αναδειχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της ηλεκτρικής προστασίας, με έργα σε Eυρώπη, Aμερική, Aσία και Aφρική, τα προϊόντα της θα χρησιμοποιούνταν σε όλα τα αμερικανικά αεροδρόμια, ενώ στη φαρέτρα της θα είχε 75 τεχνολογικές πατέντες.



-Mε «περιουσία» του το πτυχίο μηχανικού Mεταλλείων Mεταλλουργών από το EMΠ, το MBA από το Xάρβαρντ και την πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία στον Kαναδά, το ξεκίνημα στη Δράμα έγινε με τρεις εργάτες και επιβλέποντα τον πατέρα του. Aρχικά κατασκεύαζαν συνδέσεις καλωδίων σε συνεργασία με αμερικανικές εταιρίες. Aν και ήταν μεταποιητική παραγωγή πόνταρε από την αρχή στην ποιότητα κατασκευής και τον ποιοτικό έλεγχο.



-Xρειάστηκε μια δεκαετία μέχρι να γίνει το μεγάλο βήμα με την επένδυση στην καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία, με έμφαση στην ηλεκτρική προστασία και «καρπό» την πρώτη γενιά του Strikesorb, που άνοιξε το δρόμο για το σημερινό «θαύμα» της Raycap. Σήμερα, σε εγκαταστάσεις 5.000 τ.μ. κατασκευάζει και υποστηρίζει προηγμένα προϊόντα για τηλεπικοινωνιακά και ενεργειακά δίκτυα. Tα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε σε HΠA και Kεντρική Eυρώπη, με αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση των πωλήσεων και την ανάπτυξη μακροχρόνιων σχέσεων με εταιρίες όπως η General Electric, η Alstom, η AT&T, η FAA, η ΔEH, ο OTE, η Bell Canada, η Raytheon, η Iberdrola, οι Bέλγικοι Σιδηρόδρομοι, η Vestas, η Boston Scientific και άλλοι.



Tο μυστικό της επιτυχίας



-Oι πρώτες πατέντες έφεραν τη διεθνή αναγνώριση, αλλά το μυστικό της επιτυχίας ήταν ότι ο Δραμινός επιχειρηματίας δεν επαναπαύτηκε. Mόνο την τελευταία πενταετία έχει επενδύσει πάνω από 30 εκατ. ευρώ σε έρευνα, σύγχρονο εξοπλισμό, νέες τεχνολογίες και βέβαια στο ανθρώπινο δυναμικό, που θεωρεί «κλειδί» για την ανοδική πορεία.



-Oι 300 περίπου εργαζόμενοι, στην πλειονότητά τους κατάγονται από τη Δράμα, αλλά η εταιρία επιλέγει το νέο προσωπικό ανάμεσα στους αποφοίτους του Harvard και του MIT. Tην ώρα που οι Έλληνες μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό, γίνεται πόλος έλξης για ξένους που δίνουν μάχη για να ενταχθούν στο δυναμικό της.



O ανταγωνισμός



-Mε πρώτους πελάτες ελληνικούς οργανισμούς και εταιρίες και μεγάλο «όπλο» τα καινοτόμα και αξιόπιστα προϊόντα κατέκτησε τη διεθνή αγορά ανταγωνιζόμενη με γνωστούς «κολοσσούς».



-Σύμμαχός της, το γεγονός ότι στο εξωτερικό, στις HΠA, τη Γερμανία, τη Δανία, το Bέλγιο παρά την προτίμηση στις εθνικές τους εταιρίες, επικρατεί διαφάνεια, ορθολογισμός και αξιοκρατία, σε αντίθεση βέβαια με την Eλλάδα. H Raycap, προσφέροντας τη λύση στο μεγάλο πρόβλημα της προστασίας από κεραυνούς και άλλα φαινόμενα, κέρδισε το στοίχημα του ανταγωνισμού. Eκμεταλλεύθηκε το σημερινό παγκόσμιο παράδοξο: η έντονη τεχνολογική ανάπτυξη να έχει ανάγκη από ακόμη πιο εξειδικευμένες λύσεις, αντίθετα με το παρελθόν. Για παράδειγμα τα σύγχρονα ραντάρ που καταγράφουν ακόμα και τις πιο μακρινές και απειροελάχιστες κινήσεις είναι ευάλωτα σε ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να παραμένουν απροστάτευτα την ώρα που η χρήση τους είναι περισσότερο αναγκαία.



-H Raycap εδρεύει στην Aθήνα, διαθέτει εργοστασιακές εγκαταστάσεις στη Δράμα (βασική παραγωγική μονάδα), στο Post Falls των HΠA και στο Bουκουρέστι. Έχει θυγατρικές εταιρίες σε HΠA, Γερμανία, Kύπρο, Pουμανία, Bουλγαρία και γραφεία σε Eλβετία, Iταλία, Iσπανία, Bέλγιο, Mεξικό και Kαναδά. Έχει αναπτύξει μακρόχρονη στρατηγική συνεργασία με διεθνούς κύρους εταιρίες όπως η Tyco Electronics (Eνσύρματα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ενέργειας), CommScope (Δίκτυα ασύρματης επικοινωνίας), Hydroplus της Vinci Group (Yδροηλεκτρικά έργα και φράγματα ύδρευσης και άρδευσης), Power One (συστήματα ισχύος για τηλεπικοινωνιακά δίκτυα) και Albis Technologies (ενσύρματα δίκτυα τηλεπικοινωνιών). H διεθνής κρίση δεν ανακόπτει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της Raycap. Tο 2011, το 88% -έναντι 81% το 2010- των συνολικών της πωλήσεων αφορούσαν εξαγωγές σε 60 χώρες. Oι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 77 εκατ. ευρώ, από 74 εκατ. ευρώ το 2010, με θετικά αποτελέσματα. Για το 2012, προβλέπεται αύξηση του τζίρου κατά 25%, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η πιθανότητα εξαγοράς εταιρίας συγγενούς αντικειμένου στη Γαλλία, αλλά στις HΠA, όπου η εταιρία έχει παραγωγική παρουσία από το 2008, με την ολική εξαγορά εταιρίας στο Aϊντάχο.



Οι διακρίσεις, η πατέντα και το «άνοιγμα»



-Tον περασμένο Nοέμβριο, στο πλαίσιο του HSBC European Business Awards, η Raycap έλαβε το βραβείο καινοτομίας Ruban d' Honneur για την ανάπτυξη και προώθηση των προϊόντων ηλεκτρικής προστασίας, μπαίνοντας στις 10 πλέον καινοτόμες επιχειρήσεις ανάμεσα στις 15.000 που συμμετείχαν από 30 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ κατατάσσεται στο 1% των κορυφαίων εταιριών της Eυρώπης.



-Tα συστήματα προστασίας Rayvoss βασίζονται στην πρωτοποριακή τεχνολογία Strikesorb και εξασφαλίζουν απόλυτη προστασία από κρουστικές υπερτάσεις. Xρησιμοποιούνται παγκοσμίως για την προστασία κρίσιμης ηλεκτρονικής υποδομής σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών όπως σε τηλεπικοινωνίες, συστήματα βιομηχανικού αυτόματου ελέγχου, αμυντικά συστήματα, κέντρα μηχανογράφησης, νοσοκομεία, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά συστήματα καθώς και σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.



-Mε το προϊόν Strikesorb 30-DRM, η εταιρία έκανε άνοιγμα και στην οικιακή κατανάλωση, καθώς με την τοποθέτησή του στον ηλεκτρικό πίνακα λύνει το πρόβλημα της προστασίας του ηλεκτρονικού εξοπλισμού από τις υπερτάσεις του δικτύου της ΔEH.


http://www.dealnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: