Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Μεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Θάσο.



-Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη στην περιοχή Καλλιράχη της Θάσου. Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 12 χθές Παρασκευή το μεσημέρι, σε περιοχή κοντά σε εγκαταλελειμμένο σκουπιδότοπο, στην ορεινή Καλλιράχη.

- Οι αρχικές εκτιμήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν ότι θα μπορέσουν να την κατασβήσουν. Ωστόσο, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί και της ξηρασίας, η φωτιά «ξέφυγε» από τον έλεγχο και γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις.

-Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να τεθεί η πυρκαγιά, αρχικά, υπό μερικό έλεγχο, καθώς ανάλογα με τον φορά των ανέμων μπορεί άμεσα να κινδυνέψουν η Καλλιράχη και τα Λιμενάρια.

-Πυροσβεστικά κλιμάκια από την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Δράμα βρίσκονται στο νησί, ενώ πυροσβεστικά αεροπλάνα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψης νερού στη δασική περιοχή.

-Ο Δήμος Θάσου βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ώστε, αν υπάρξει κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς, να εκκενώσει ορεινούς οικισμούς του νησιού.

 -Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ, η φωτιά έχει κάψει περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες στρέμματα δάσους με πεύκα και πλατάνια. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, πρόκειται για τμήμα του αναγεννημένου δάσους μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1989.Περιορίζονται τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, με εξαίρεση την πυρκαγιά στην περιοχή Καλλιράχη της Θάσου. Στο σημείο επιχειρούν 16 οχήματα της Πυροσβεστικής με 52 πυροσβέστες και 59 άτομο πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις νερού τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

-Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων κατάσβεσης της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στο νησί από το μεσημέρι της Παρασκευής, έχουν επικεντρωθεί πλέον στην προστασία των οικισμών της Καλλιράχης και των Μαριών.

-Μετά τη δύση του ήλιου οπότε και σταμάτησαν οι ρίψεις νερού από το ελικόπτερο και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, όλες οι προσπάθειες στοχεύουν πλέον στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών αλλά και δρόμου, προκειμένου οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης να φτάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στο πύρινο μέτωπο. Η πρόσβαση προς το σημείο της φωτιάς είναι πολύ δύσκολη καθώς πρόκειται για δύσβατη περιοχή. Για το λόγο αυτό έφτασαν στο νησί ερπυστριοφόρα οχήματα, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα είναι ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Δήμου, των ιδιωτών του νησιού και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: