Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Τα λασπόλουτρα των Κρηνίδων-Καβάλας.



-Τα λασπόλουτρα των Κρηνίδων-Καβάλας βρίσκονται σε απόσταση περίπου έξη χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πεδιάδας του Καλαμπακίου-Δράμας, από δε την πόλη της Καβάλας απέχουν 18 χλμ. και μόλις 3 χιλμ.από τον οικισμό των Κρηνίδων-Καβάλας. Αποτελούν τη μοναδική ελληνική παρουσία στο χώρο της συστηματικής πηλοθεραπείας. Οι εκπληκτικές ιδιότητες της λάσπης είναι γνωστές στην περιοχή τουλάχιστον από τα τέλη του περασμένου αιώνα.
  -Είναι η αρχαιότερη περιοχή λασποτύρφης σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια περιοχή που έχει από τη μία τη λασποτύρφη και από την άλλη το ευλογημένο ιαματικό νερό.

-Τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών είχαν ανακαλύψει από νωρίς οι αρχαίοι πρόγονοι ενώ υπάρχουν πολλά περιστατικά που διηγούνται οι παλαιότερες γενιές στους νεώτερους, δείγματα των ευεργετικών και ιαματικών ιδιοτήτων που έχει ο πηλός της περιοχής στον ανθρώπινο οργανισμό. Η παγκόσμια φήμη των Λασπόλουτρων Κρηνίδων οφείλεται σε ιστορίες αλλά και σε μαρτυρίες δεκάδων εκατοντάδων πολιτών από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού που θεραπεύτηκαν από χρόνιες ασθένειες και πόνους.

πηλοθεραπεία βασίζεται στη χρήση του λεγόμενου «ώριμου» πηλού και η θεραπευτική δράση της λάσπης οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες: μηχανικό, θερμικό και χημικό.


-Μηχανική δράση: Στον πηλοταμιευτήρα το σώμα δέχεται την επίδραση δυο μηχανικών παραγόντων. Της άνωσης και της υδροστατικής πίεσης. Η άνωση προκαλεί ελάττωση του σωματικού βάρους και κατά συνέπεια επέρχεται χαλάρωση και σημαντική ευχέρεια των κινήσεων στις αρθρώσεις, ενώ η πίεση κατανέμεται ομοιόμορφα στο σώμα. Η άνωση στον πηλοταμιευτήρα υποβαστάζει το σώμα και αντισταθμίζει αρκετά την επίδραση της βαρύτητας. Αυτή η στήριξη βοηθά στη χαλάρωση και μειώνει τον πόνο.


-Θερμική δράση: Σημαντικές είναι οι ενέργειες του θεραπευτικού πηλού στο δέρμα, στην αναπνοή, στο αίμα, καθώς επίσης στο κυκλοφορικό σύστημα, το νευρικό και πεπτικό. Η θερμοκρασία επιφέρει αύξηση στο ενεργειακό δυναμικό των ιστών, ενεργοποιεί τους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς, και προκαλεί επιτάχυνση των μεταβολικών και οξειδοαναγωγικών εργασιών.

-Χημική δράση: Η χημική δράση του πηλού των Κρηνίδων οφείλεται στην παρουσία οργανικών και ανόργανων συστατικών, ουσιών με ορμονική και αντιβιοτική δράση, βιοδιεγερτών, χημικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων. Αυτά επιδρούν είτε με την επικάθηση τους στην επιδερμίδα, είτε με τη διείσδυσή τους μέσω του δέρματος και των βλεννογόνων στον οργανισμό και έτσι ασκούν χημική δράση στις λειτουργίες του οργανισμού.


-Οι θεραπευτικές ενδείξεις του πηλού ενδείκνυνται για ρευματολογικές διαταραχές, μετατραυματική αγωγή, γυναικολογικές παθήσεις, καρδιοαγγειακές παθήσεις, δερματικές παθήσεις, παθήσεις νευρικού συστήματος και στην αισθητική σαν καλλυντικό.

-Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου γίνεται μεγάλη πανήγυρις καθόσον εορτάζει το παρεκκλήσιο που βρίσκεται στο χώρο και είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος όπου και παρατηρείται μεγάλη προσέλευση κόσμου.


Περίοδος Λειτουργίας: 1 Ιουνίου - 15 Οκτωβρίου
Πληροφορίες μπορείτε να ζητήσετε στα τηλέφωνα:
Πηλοθεραπευτήριο: Τηλ.: 2510 516 162, Τηλ.&Fax: 2510 518 088
Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας : Τηλ.: 2510 831358, Fax 2510 831378
Δικτυακός τόπος:www.pilotherapia.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: