Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Σπήλαιο Μααρά - από τα θαύματα της φύσης, 25 χλμ. βορειοδυτικά της Δράμας.

-Το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 χμ βορειοδυτικά της Δράμας, στο δήμο Προσοτσάνης, δίπλα στο χωριό Πηγές. Η μοναδικότητά του οφείλεται στο ότι στο δάπεδό του κυλάει ο ποταμός Αγγίτης. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο σε μήκος 500 μέτρων, ενώ συνολικά εκτείνεται σε μήκος άνω των 21 χιλιομέτρων. Η ανακάλυψη του έγινε το 1978 από μία ομάδα Γάλλων σπηλαιολόγων, σε συνεργασία με την Ελληνική Σπηλαιολογική εταιρία.
 -Εντυπωσιακή είναι η έξοδος του ποταμού μέσα από το βουνό, από ένα μικρό τοξοειδές άνοιγμα στη βάση ενός μικρού θολωτού σπηλαίου (αίθουσα του τροχού). Η αίθουσα αυτή έχει διάμετρο 40 μέτρα και μέγιστο ύψος 15 μέτρα, ενώ ήταν γνωστή λόγω του φυσικού ανοίγματος και αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης για τους σπηλαιολόγους. Η άλλη ονομασία του σπηλαίου είναι "Μααρά", ονομασία που πιθανώς ετυμολογείται στα αραβικά ως "μικρό σπήλαιο", είτε στα εβραϊκά που σημαίνει "νερό από το βουνό". 
-Στην περιοχή επίσης έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας. Τέλος, εκτός από το σπήλαιο, η περιοχή προσφέρει ταβερνάκια και χώρους για καφέ, αλλά και πικ-νικ, δίπλα στο ποτάμι.


Το σπήλαιο είναι ανοικτό κάθε μέρα (και το Σαββατοκύριακο). 

Ώρες λειτουργίας:

Από Δευτέρα έως και Σάββατο από τις 10:30 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ.

Κυριακή και Αργίες από τις 10:00 π.μ. έως τις 17:30 μ.μ.

Για πληροφορίες, καθημερινά στο τηλέφωνο του εκδοτηρίου: 2522060460 από τις 10:30 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ.σχετικό λινκ: http://www.spilaioaggiti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: