Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ανακοίνωση της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Διεύθυνσης.



Καθορισμός ζωνών προστασίας από διαβρωτικό έντομο του καλαμποκιού στη Π.Ε.Δράμας.
-Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ανακοινώνει ότι εκδόθηκε απόφαση καθορισμού ζωνών προστασίας από τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Diabrotica virgifera (Διαβρωτικό έντομο του καλαμποκού) με αρ. 145/07-01-2013 (ΑΔΑ: ΒΕΦΧ7ΛΒ-9ΟΧ).

-Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο επιβλαβής οργανισμός καραντίνας Diabrotica virgifera που προσβάλλει τον αραβόσιτο και απειλεί σοβαρά την καλλιέργεια, εξαπλώνεται και ήδη έχει εμφανιστεί εντός των διοικητικών ορίων της Π.Ε. Δράμας. Προκειμένου να προστατευθεί η καλλιέργεια του αραβοσίτου στην Π.Ε. Δράμας από την εξάπλωση του επιβλαβούς οργανισμού καθορίστηκαν τρεις ζώνες προστασίας:

Α) Ζώνη περιστολής. Η ζώνη περιστολής οριοθετείται ως συνέχεια της επεκτεινόμενης προσβεβλημένης ζώνης των Σερρών. Περιλαμβάνει τις περιοχές που εκτείνονται από τα διοικητικά όρια της Π.Ε. Σερρών εντός 30 χιλιομέτρων προς το εσωτερικό της Π.Ε. Δράμας.

Η ζώνη περιστολής αφορά σε όλα τα αγροκτήματα των Δήμων Προσοτσάνης και Δοξάτου, στα αγροκτήματα του Δήμου Δράμας μέχρι και το αγρόκτημα Λιβαδερού και στα αγροκτήματα του Δήμου Παρανεστίου μέχρι και το αγρόκτημα Πτελέας.

Β) Εστιακή ζώνη. Περιλαμβάνει το αγρόκτημα Οχυρού του Δ. Κάτω Νευροκοπίου, με ζώνη ασφαλείας τα αγροκτήματα Περιθωρίου, Κάτω Βροντούς, Κάτω Νευροκοπίου και Δασωτού του Δ. Κάτω Νευροκοπίου.

-Στις ζώνες αυτές θα πρέπει να εφαρμόζεται αμειψισπορά καλαμποκιού μία φορά στα δύο χρόνια, δηλαδή σε κάθε αγροτεμάχιο σε δύο συνεχόμενα έτη μόνο στο ένα έτος θα πρέπει να σπέρνεται καλαμπόκι. Αυτό σημαίνει ότι σε όσα αγροτεμάχια σπαρθεί καλαμπόκι το 2013 θα πρέπει να σπαρθεί άλλη καλλιέργεια το 2014. Επίσης, η συγκομιδή του καλαμποκιού θα πρέπει να γίνεται μετά την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους.

-Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για την οριοθέτηση και τα εφαρμοζόμενα μέτρα παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δράμας (γραφεία 244-247).


ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΙΩΒΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: