Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Δωρεάν σπιρομέτρηση στο Καλαμπάκι!


-Αρκετοί συμπολίτες μας πραγματοποίησαν προληπτικό έλεγχο των πνευμόνων τους, στην προγραμματισμένη δωρεάν εξέταση που έγινε σήμερα Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012 πρωϊνές ώρες στην κεντρική πλατεία του Καλαμπακίου από κινητή μονάδα .
-Άτομα ηλικίας άνω των σαράντα ετών γυναίκες - άνδρες και κυρίως καπνιστές, εξετάστηκαν από Ιατρούς της κινητής πνευμονολογικής μονάδας.
-Η σπιρομέτρηση είναι ένας έλεγχος του πόσο καλά αναπνέει κανείς και μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση διαφόρων αναπνευστικών παθήσεων. Η εξέταση είναι ανώδυνη και διαρκεί περίπου 5 λεπτά.
-Αυτό που απαιτείται είναι από τον ασθενή να πάρει μια βαθιά εισπνοή και στη συνέχεια να εκπνεύσει με δύναμη σε μια ειδική συσκευή η οποία υπολογίζει τον αέρα στους πνεύμονες  και πόσο γρήγορα μπορεί κανείς να τον εκπνεύσει.
-Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία το κάπνισμα αποτελεί σήμερα την πρώτη αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως. Σχετίζεται, μεταξύ άλλων, άμεσα ή έμμεσα με μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος στον πνεύμονα και σε άλλα όργανα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τα καρδιακά νοσήματα, η περιφερική αγγειακή νόσος, η εγκεφαλική αγγειακή νόσος, η ελαττωματική εμβρυϊκή ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: