Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Πολιτιστικός Μάϊος 2012 στο Καλαμπάκι!


Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΑΪΟΥ 2012
«Κύκλοι τέχνης»
με την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης και της IOV Greece

Για 5η συνεχή χρονιά ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου με τη  Δημοτική Κοινότητα Καλαμπακίου  και το Δήμο Δοξάτου,  προγραμματίζουν μια σειρά εκδηλώσεων στα πλαίσια του «Πολιτιστικού Μαίου 2012», ενός θεσμού πλέον στα πολιτιστικά γεγονότα της ευρύτερης περιοχής.
 «Κύκλοι τέχνης»  ο γενικός τίτλος που επιλέξαμε φέτος. Στόχος μας, να επικαιροποιήσουμε την τέχνη όχι απλά ως έκφραση δημιουργίας, αλλά ως εργαλείο παιδείας και ολόπλευρης ανάπτυξης του ανθρώπου. Η τέχνη είναι η έκφραση, η ανασύνθεση της πραγματικότητας και του κόσμου μέσα από την εμπειρία, το συναίσθημα και το ταλέντο. Η τέχνη απευθύνεται σε ελεύθερους ανθρώπους και δημιουργεί ελεύθερα πνεύματα. Η τέχνη δε μορφώνει, παιδεύει .Οι κύκλοι τέχνης δεν είναι η γεωμετρική προσέγγιση της τέχνης. Ο κύκλος αποτελεί από την αρχαιότητα σύμβολο διαρκούς ανανέωσης, ισορροπίας και πληρότητας.

Οι κύκλοι τέχνης είναι για μας η σύνθεση, η δημιουργία και η απελευθέρωση του νου και της ψυχής μέσα από κάθε μορφή τέχνης. Η προσέγγιση του κόσμου μέσα από νέους δρόμους σκέψης, έκφρασης και παρέμβασης.
Για ένα μήνα λοιπόν, δημιουργούμε δράσεις και παρεμβάσεις μέσα από κύκλους εικαστικούς, χορευτικούς, μουσικούς, θεατρικούς, αθλητικούς, μέσα από τον κύκλο της παράδοσης, της οικολογίας και  της κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι «κύκλοι τέχνης»  εισπνέουν κάθε ζωντανή ανάσα του τόπου μας και εκπνέουν την ανοιξιάτικη  ευωδία της πληρότητας που δημιουργεί η επαφή με την ουσία της ύπαρξης, η τέχνη.
  Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν:
-ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου
-ο Δήμος Δοξάτου
- η Δημοτική Κοινότητα Καλαμπακίου,
- η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Τις εκδηλώσεις έχει υπό την αιγίδα της η Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης και το ελληνικό τμήμα της η IOV Greece.
Χορηγός επικοινωνίας είναι το STAR Δράμας
Όλες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις θα γίνουν στο Καλαμπάκι από τις 5-28 Μαΐου


Σάββατο 5 ΜΑΙΟΥ , 8 το απόγευμα, «κύκλος εικαστικός»:  
Έναρξη των εκδηλώσεων με τα  εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής, φωτογραφίας  και  χειροποίητου κοσμήματος  
Φέτος η έκθεση μας έχει τη χαρά να φιλοξενεί ένα μέρος από το μουσείο παιδικών αναμνήσεων του κ. Βαβάτση Ιωάννη από τη Θεσ/νίκη. Μια μοναδική ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να  δούνε πολλά αντικείμενα της παιδικής μας ανεμελιάς, όπως βιβλία, κούκλες, παιχνίδια και άλλα πολλά, που χρονολογούνται από το 1806 μέχρι το 1970.
Έναρξη των εκδηλώσεων με τους μικρούς μαθητές από το τμήμα κιθάρας του Συλλόγου μας, με την καθοδήγηση του κ. Α. Ευδοκίου
-  χώρος: πρώην κατάστημα εμπορικής  τράπεζας

Μια αξιόλογη παρουσίαση που αποτυπώνει τη δημιουργική δουλειά  που αναπτύχθηκε όλη την προηγούμενη χρονιά στο τμήμα καλών τεχνών του Συλλόγου μας. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η ζωγράφος κα  Παρασίδου Σοφία.
Την παρουσίαση του χειροποίητου κοσμήματος επιμελείται η κα Γκαϊτατζή Σταυρούλα.Για πρώτη φορά φέτος φιλοξενείται στο χώρο και έκθεση 7 ερασιτεχνών μαθητών-φωτογράφων στα πλαίσια του 2ου Σεμιναρίου Φωτογραφίας που διεξήχθητε τους προηγούμενους 5μηνες υπό την διδασκαλία του κ.Αποστολιδη Πρόδρομου.
Την επιμέλεια της έκθεσης από το μουσείο παιδικών αναμνήσεων έχει το τμήμα βιβλιοθήκης του Συλλόγου μας.




-  Από το Σάββατο 5 Μαΐου και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων:
 Λειτουργία της  έκθεσης  και προγραμματισμένες επισκέψεις από τα σχολεία της περιοχής.
Στο χώρο της έκθεσης θα διατίθενται κάποια έργα προς πώληση, για την ενίσχυση του Συλλόγου μας.

- Τετάρτη 9 Μαίου, 7.30 το απόγευμα, «κύκλος βιβλίου»: Ένα βιβλίο διαφορετικό, μια ματιά στη ζωή και την αγάπη όχι από την κλειδαρότρυπα αλλά εκ βαθέων . «Η αγάπη στην πρίζα», παρουσίαση του βιβλίου του ψυχίατρου, ψυχοθεραπευτή Ι.Μαρτίδη . Το τμήμα βιβλιοθήκης έχει την επιμέλεια της εκδήλωσης, η φιλόλογος κ. Ελένη Πετρά θα μιλήσει για το βιβλίο καθώς και ο ίδιος  ο συγγραφέας . Μια παρουσίαση- αφορμή για να συζητήσουμε και να μιλήσουμε για την κορυφαία τέχνη, τη τέχνη της αγάπης.
χώρος: αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου

Πέμπτη 10 Μαίου, πρωί, «θεατρικός κύκλος»:  Θεατρική παράσταση για παιδιά  από το θεατρικό εργαστήρι της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Δ. ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ
του έργου  «|Τύμπανο , Τρομπέτα και κόκκινα κουφέτα »
του Γιάννη Ξανθούλη
Η ιστορία του έργου είναι, μια περιπέτεια , με μουσική και αλήθειες παραφούσκωνες με παραμυθένια κόκκινα κουφέτα .Ένα ψάξιμο της χαράς και της αγάπης, σ έναν κόσμο σημερινό, περίεργο, σκληρό και διψασμένο για τρυφερό. Σκηνοθεσία – Σκηνικά:Γιάννης Πανώριος
Κοστούμια:Ανθή Σγούρου – Πιπίτσα  Σαραπάρη
Χορογραφίες:Μαρία Παπαδοπούλου
χώρος: 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπακίου ( Αίθουσα εκδηλώσεων)

-   Σάββατο 12 & Κυριακή 13 ΜΑΙΟΥ 7.30 το απόγευμα , «κύκλοι παράδοσης» : 5ο παιδικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών - χώρος: κεντρική πλατεία Καλαμπακίου, για παιδιά 5 έως 15 χρονών, με τη συμμετοχή συλλόγων και χορευτικών συγκροτημάτων απ’ όλη την Ελλάδα.   Πρόκειται για μια μεγάλη συνάντηση Πολιτιστικών Συλλόγων, χορευτών και παιδιών που ενισχύει τους δεσμούς, προάγει τη συνεργασία και προσφέρει τη δυνατότητα σε συλλόγους να γνωριστούν, ν’ ανταλλάξουν εμπειρία και να αναζητήσουν νέους δρόμους συμπόρευσης.   Για τους μικρούς χορευτές αποτελεί μια γιορτή, μια ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά που έχουν κάνει με τους χοροδιδασκάλους τους, αλλά και μια ευκαιρία να γνωρίσουν παιδιά από άλλα μέρη της πατρίδας μας. Υπεύθυνη για την παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων η χοροδιδάσκαλος του συλλόγου μας, κα Βαρβάρα Παρασκευά

Δράσεις παράλληλες- χώρος: κεντρική πλατεία Καλαμπακίου

-  Παράλληλη δράση, Σάββατο 12 ΜΑΙΟΥ 5.30 το απόγευμα: «χειροποιώ  κοσμήματα, δημιουργώ το δώρο για τη γιορτή της μητέρας»  . Μια πρωτότυπη δημιουργική δραστηριότητα για όλες τις ηλικίες από το εργαστήρι χειροποίητου κοσμήματος.  Μικροί και μεγάλοι μπορούν να φτιάξουν μόνοι τους ένα κόσμημα για να το φορέσουν ή να το χαρίσουν, με την καθοδήγηση της δασκάλας και των εθελοντών του εργαστηρίου χειροποίητου κοσμήματος.
-  Παράλληλη δράση, Κυριακή 13 ΜΑΙΟΥ 5.30 το απόγευμα: απογευματινό καφέ για τη γιορτή της μητέρας από  το φιλανθρωπικό σύλλογο Καλαμπακίου «Άγιο Βασίλειο»

Σάββατο 19 ΜΑΙΟΥ, πρωί, «κύκλοι άθλησης»: τουρνουά ποδοσφαίρου με την  Ακαδημία Ποδοσφαίρου  της ΑΕΚ Καλαμπακίου . Μια ακόμη ευκαιρία για τους λάτρεις του αθλήματος να απολαύσουν τους μικρούς ποδοσφαιριστές σε ένα τουρνουά άμιλλας, σε μια αθλητική γιορτή. Τη διοργάνωση επιμελούνται οι προπονητές κοι Άρης Ελευθεριάδης και Ζουμπούλης Λαζαρίδης.   

Σάββατο 19 ΜΑΙΟΥ 7.30 το απόγευμα, «κύκλοι γαστρονομίας και διατροφής» : 4ο φεστιβάλ παραδοσιακών γεύσεων  -χώρος: κεντρική πλατεία Καλαμπακίου. Μια γιορτή γεύσης που αναδεικνύει τη μοναδικότητα κάθε περιοχής, την ξεχωριστή κουλτούρα όπως αυτή αποτυπώνεται στην κουζίνα της, μια ευκαιρία για ανταλλαγή όχι μόνο απόψεων αλλά και.. νόστιμων εδεσμάτων. Συμμετέχουν Σύλλογοι, Σχολεία, ομάδες γεύσης , το ΚΑΠΗ Καλαμπακίου και βέβαια όσοι αγαπούν την κουζίνα .
Φέτος έχουμε δύο πρωτότυπους διαγωνισμούς γεύσης
o    Διαγωνισμός ελληνικής παραδοσιακής πίτας για Συλλόγους, φορείς και Γυναικείους Συνεταιρισμούς και
o    Διαγωνισμός μαγειρικής παραδοσιακών ζυμαρικών για όλες τις νοικοκυρές μικρές και μεγάλες, παλιές και καινούριες.
Κριτική επιτροπή η σχολή chef «Πανδαισία»

Κυριακή 20 ΜΑΙΟΥ 11-14 πρωί, «κύκλοι άθλησης»: 3ο τουρνουά σκάκι – χώρος: αίθουσα εκδηλώσεων 1ου Δημοτικού Σχολείου . Τη διοργάνωση επιμελείται για το τμήμα σκάκι του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου ο κος Χρήστος Δεμιρτζόγλου. Μια ευκαιρία για γνωριμία με το καταπληκτικό αυτό άθλημα, αλλά και ένας ευγενής αγώνας μεταξύ των μικρών αθλητών που συμμετέχουν από αθλητικούς συλλόγους της ευρύτερης περιοχής.


-   Κυριακή 20 Μαΐου, απόγευμα: εσπερινός στο εκκλησάκι των Αγίων Κων/νου και Ελένης  

--  Κυριακή 20 & Δευτέρα 21 ΜΑΙΟΥ 8.30 το βράδυ: Παραδοσιακοί χοροί  - χώρος: κεντρική πλατεία Καλαμπακίου
Έναρξη των πανηγυρικών εκδηλώσεων με τη χορωδία του Καλαμπακίου
Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι με χορευτικά τμήματα  από την Ελλάδα και τη γειτονική Βουλγαρία.
 Υπεύθυνοι για την παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων οι χοροδιδάσκαλοι  του συλλόγου μας, Βαρβάρα Παρασκευά  Γιώργος Καλαβρυνός και Παναγιώτης Τσιμπερίδης.

Δευτέρα 21 ΜΑΙΟΥ πρωί: Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι των Αγίων Κων/νου & Ελένης. Δράσεις στο δασάκι με παραδοσιακά παιχνίδια από τα μικρά χορευτικά τμήματα του Συλλόγου .

Παρασκευή 25 ΜΑΙΟΥ 10 το βράδυ, « μουσικοί κύκλοι» : βραδιά νεολαίας με ερασιτεχνικά μουσικά σχήματα  - χώρος: μικρή πλατεία στα μπαράκια
26 Μαίου, 10.30 το πρωί, «κυκλο-χρωματισμοί»: μια πρωτότυπη οικολογική παρέμβαση  από τα παιδιά και τους ενήλικες βοηθούς τους! Με φαντασία και μεράκι αλλάζουμε το χρώμα της καθημερινότητας μας.  Μεταμορφώνουμε τους κάδους σκουπιδιών σε μικρά έργα τέχνης κάνοντας πράξη τη θέληση και την πεποίθηση μας πως μπορούμε όλοι μαζί να φτιάξουμε τον κόσμο γύρω μας καλύτερο. Μια κοινή δράση με τα παιδιά του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Δράμας, γιατί ο κόσμος είναι δικός μας και δικός τους και το μέλλον κοινό.
Την επιμέλεια της καλλιτεχνικής παρέμβασης έχει η ζωγράφος κ. Παρασίδου Σοφία
χώρος: κεντρική πλατεία Καλαμπακίου

26 Μαίου, απόγευμα: παρουσίαση Taekwondo  από τους μικρούς αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου Taekwondo Καλαμπακίου
o    Συναυλία τις φιλαρμονικές ορχήστρες
χώρος: κεντρική πλατεία Καλαμπακίου
-   27 ΜΑΙΟΥ 10.00 το πρωί, «κύκλοι άθλησης και ποιότητας ζωής»: 2οςΠοδηλατικός γύρος Καλαμπακίου «Γνωρίζω το χωριό μου με το ποδήλατο, μαθαίνω να κυκλοφορώ με ασφάλεια»
Μια πρωτότυπη δράση για μικρούς και μεγάλους, μια αφορμή να γνωρίσουμε την ιστορία του χωριού μας ποδηλατώντας. Τον συντονισμό έχει ο Δημήτρης Λουλούδης.
28 Μαίου, Δευτέρα απόγευμα, «κύκλοι άθλησης και κοινωνικής αλληλεγγύης»   Φιλικός  αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ δυο ξεχωριστών ομάδων για ένα ξεχωριστό σκοπό. Οι παλαίμαχοι της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου θα αντιμετωπίσουν τους επίλεκτους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του Ν. Δράμας, αφιερώνοντας τον αγώνα στον ποδοσφαιριστή Βάγιο Καρίνογλου και τα έσοδα για την οικονομική ενίσχυση του, αποδεικνύοντας πως ο αθλητισμός είναι πρώτα απ’ όλα κοινωνική αλληλεγγύη


Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου ευχαριστεί θερμά όλους τους συνδιοργανωτές φορείς, όλους τους χορηγούς, χωρίς τη στήριξη των οποίων δε θα ήταν δυνατή η διοργάνωση των εκδηλώσεων. Ακόμη, όλους τους υπεύθυνους και τους υπαλλήλους του Δήμου που στήριξαν την προσπάθεια και εργάστηκαν με ζήλο για την επιτυχία της.  Και βέβαια, ιδιαίτερα ευχαριστούμε όλους τους δασκάλους και υπεύθυνους των τμημάτων του Συλλόγου, όλους τους εθελοντές, τα μέλη και τους φίλους , όλα τα παιδιά και τους ενήλικες που συμμετέχουν στα τμήματα χορού, ζωγραφικής, χειροποίητου κοσμήματος, καλλιτεχνικού μωσαϊκού, σκάκι, παραδοσιακών γεύσεων και βιβλιοθήκης για το μεράκι και την αυταπάρνηση με τα οποία δούλεψαν για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε γι άλλη μια φορά μια άψογη διοργάνωση.

Για το Δ.Σ. του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου

      Η πρόεδρος                                             Η γραμματέας
Αθανασία Θεοδωρίδου                                Μαρία Καμπουρίδου
Υπεύθυνη επικοινωνίας:  Αθανασία Θεοδωρίδου
                                               τηλ. 25210 52239 και 6972992229
                                               e- mail: aththe40@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: