Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Τσάι και καφές: Σύμμαχοι(;) της καρδιάς .


-Οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού και του καφέ για την καρδιά έρχονται ξανά στο προσκήνιο, ύστερα από την δημοσίευση αποτελεσμάτων έρευνας 13 χρόνων σε σαράντα χιλιάδες άτομα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία. Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, όσοι έπιναν παραπάνω από έξι φλιτζάνια τσάι ημερησίως είχαν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν κάποια καρδιακή πάθηση. Επίσης, όσοι κατανάλωναν από δύο μέχρι τέσσερεις κούπες γαλλικό καφέ ημερησίως είχαν εξίσου μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αν και η προστατευτική επίδραση του καφέ δείχνει να σταματάει σε όσους καταναλώνουν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, παρ’ όλα αυτά ακόμα και όσοι έπιναν τόσο είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε πάθηση, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και του εμφράγματος, σε σχέση με όσους δε έπιναν καθόλου. Σε γενικές γραμμές, οι Ολλανδοί συνηθίζουν να πίνουν τον καφέ τους προσθέτοντας μικρή ποσότητα γάλακτος, ενώ το τσάι χωρίς. Ωστόσο, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και αναφορές για το κατά πόσο το γάλα μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά τις πολυφαινόλες, μερικές από τις πιο δραστικές ουσίες του τσαγιού.  Όσον αφορά τον καφέ, έχει ιδιότητες που θα μπορούσαν θεωρητικά να αυξήσουν, αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, πιθανότατα επειδή ανεβάζει την χοληστερίνη, προστατεύοντας παράλληλα το καρδιαγγειακό σύστημα από λοιμώξεις που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην καρδιά. Η έρευνα έδειξε όμως, ότι τα άτομα που έπιναν δύο με τέσσερεις κούπες καφέ, είχαν κατά 20% μειωμένο κίνδυνο.
«Είναι σίγουρα καλά νέα για όσους αγαπούν το τσάι και τον καφέ. Αυτά τα ροφήματα δείχνουν να έχουν οφέλη για την καρδιά, χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από οτιδήποτε άλλο», λέει ο καθηγητής Yvonne van der Schouw, επικεφαλής της έρευνας.
Η Ellen Mason, επικεφαλής νοσοκόμα στο βρετανικό ίδρυμα για την καρδιά λέει: «Η συγκεκριμένη έρευνα ενισχύει ακόμα περισσότερο την άποψη ότι η κατανάλωση τσαγιού και καφέ με μέτρο δεν είναι επιβλαβής και μπορεί ακόμα και να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων παθήσεων». Αν και τονίζει, πως ο υγιεινός τρόπος ζωής σε συνδυασμό με τακτική άσκηση έχει τα μέγιστα οφέλη για την καρδιά.  Όσο ευεργετικές και αν φάνηκαν να είναι όμως, οι ιδιότητες των δύο ροφημάτων, τόσο βλαβερό για την δράση τους είναι το τσιγάρο, το οποίο συνήθως συνοδεύει την κατανάλωσή τους. «Το τσιγάρο μαζί με τον καφέ εξαλείφει οποιοδήποτε όφελος, ενώ η κατανάλωση λίτρων τσαγιού μπροστά από την τηλεόραση, χωρίς σωματική άσκηση δεν προστατεύει και τόσο την καρδιά», λέει η Mason.

Πηγή: BBC News

Δεν υπάρχουν σχόλια: