Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Αναγκαίες οι μετρήσεις για τη μόλυνση...


  -Σκληρή µάχη µε τις φλόγες έδιναν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ηµέρας οι δυνάµεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας µε τη βοήθεια χωµατουργικών µηχανηµάτων για την κατάσβεση της φωτιάς στο χώρο συγκέντρωσης ελαστικών ιδιωτικής εταιρίας στη ΒΙ.ΠΕ., η οποία είναι σε εξέλιξη από τα ξηµερώµατα της Κυριακής.

   Η προσπάθεια των ανδρών της Πυροσβεστικής, αλλά και των άλλων υπηρεσιών είναι να επιτευχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η κατάσβεση, ώστε να πάψουν να εκλύονται στην ατµόσφαιρα οι φέροντες επικίνδυνα τοξικά υλικά καπνοί. Ο καπνός από την καύση ελαστικών µεταφέρει καρκινογόνες διοξίνες, διοξείδιο του άνθρακος, µεταλλαξιογόνες κι άλλες ουσίες επικίνδυνες για τους ανθρώπους, τα ζώα, τη χλωρίδα και το υπέδαφος της περιοχής.

  Χθες από το πρωί έγινε σύσκεψη του Νοµαρχιακού Συντονιστικού Οργάνου για το συντονισµό των ενεργειών κατάσβεσης, ενώ λίγο αργότερα κοντά στο µεσηµέρι εκδόθηκε από τη Νοµαρχία Δράµας ανακοίνωση µε την παροχή οδηγιών προς τους πολίτες για την αντιµετώπιση της κατάστασης.
                      Δηλώσεις του Νοµάρχη Δράµας κ. Κώστα Ευμοιρίδη:

     Μήνυση κατά παντός υπευθύνου - του ιδιοκτήτη ή υπηρεσιακών παραγόντων – θα καταθέσει η Νοµαρχία Δράµας σύµφωνα µε όσα δήλωσε χθες το πρωί ο Νοµάρχης Δράµας κ. Ευµοιρίδης. Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ευµοιρίδης µετά τη συνεδρίαση του Σ.Ν.Ο.:  
   «Είναι έτοιµη η µήνυση. Θα έρθει η κύρια Εισαγγελέας και θα της την επιδώσω. Κατά παντός υπευθύνου, όχι µόνο του ιδιοκτήτη, αλλά κι όποιοι άλλοι ενδεχοµένως αµέλησαν να ελέγξουν, γιατί η έγκριση των περιβαλλοντικών µπήκε κάτω από 30 όρους, οι οποίοι 25 όροι της απόφασής µου είναι για τη φωτιά. Τι µέτρα πρέπει να παρθούν, δεν πρέπει να έχουν ύψος παραπάνω από 4 µέτρα οι ντάνες, ότι οι ντάνες θα πρέπει µεταξύ τους να έχουν απόσταση αντιπυρικής ζώνης, ότι θα έπρεπε το κάτω µέρος να είναι στρωµένο µε τσιµέντο, οι διάδροµοι προσπέλασης έπρεπε να είναι µε άµµο ή χώµα συµπαγές, θα έπρεπε να υπάρχει περίφραξη για να µην µπορεί να προσεγγίζει κανείς, θα έπρεπε να υπάρχει δεντροφύτευση. Αυτοί οι όροι µπήκαν από εµάς. Πλέον των όρων που ενδεχοµένως και η Πυροσβεστική Υπηρεσία τους έθεσε. Αυτή τη στιγµή γίνεται µια προσπάθεια µε όλα τα µέσα. Χθες το πρωί στις 8 έγινε ΣΝΟ παρουσία και του Επιθεωρητή Υπηρεσίας από την Κοµοτηνή. Έφυγε έγγραφο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος στην κ. Μπιρµπίλη, το οποίο κοινοποιήθηκε και στην κ. Κόκλα. Τις απογευµατινές ώρες χθες επικοινωνήσαµε τηλεφωνικά µε την κ. Μπιρµπίλη. Σήµερα ενδεχοµένως να έρθει επιθεωρήτρια ειδική σε αυτά τα θέµατα. Ήρθαµε σε επαφή µε εταιρείες που διαχειρίζονται τέτοια θέµατα. Την Τετάρτη έρχεται ο καθηγητής κ. Ουζούνης από το Δηµοκρίτειο, ο οποίος ασχολείται µε µετρήσεις για να µετρήσουµε τις  επιπτώσεις και µόλις επιτύχουµε την κατάσβεση θα αναθέσουµε σε εταιρεία να σηκώσει τα πάντα από εκεί και να µας υποδείξουν τον κατάλληλο χώρο που θα πάνε και στη συνέχεια να δεντροφυτευθεί. Έδωσα εντολή στη νοµική υπηρεσία να ερευνήσει την ανάκληση της εκµίσθωσης, γιατί δεν είναι παραχώρηση, για να δούµε τι θα κάνουµε. Αυτό που προέχει είναι να σταµατήσει να καίει»
                  Οδηγίες προς τους πολίτες από τη Νομαρχία:

   «Λόγω πυρκαγιάς τις πρώτες πρωινές ώρες της 20ης Ιουνίου 2010, σε αποθήκη χρησιµοποιούµενων ελαστικών επισώτρων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράµας και της ύπαρξης νέφους στην ευρύτερη περιοχή, παρακαλείσθε να έχετε κλειστές τις πόρτες, τα παράθυρα, τα κλιµατιστικά και τους ανεµιστήρες, να αποφεύγετε τον αερισµό του σπιτιού σας και να µην κυκλοφορείτε και εκτίθεστε άσκοπα σε επιβαρυµένο περιβάλλον από καπνούς ή στάχτες όταν αυτά αιωρούνται στα χαµηλά στρώµατα της ατµόσφαιρας.   

  Να οδηγείτε µε κλειστά παράθυρα, κλειστό κλιµατιστικό και γενικά κλειστό το σύστηµα εξαερισµού του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση διαπίστωσης έντονου αναπνευστικού προβλήµατος, να απευθύνεστε στις κατά τόπους υγειονοµικές µονάδες και στους θεράποντες ιατρούς.  Αρµόδιες υπηρεσίες ευρίσκονται στον τόπο του συµβάντος και συντονίζουν την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Για ό,τι νεότερο προκύψει θα υπάρξει ενηµέρωση.»
                                            Οργή στον Ξηροπόταμο

     Στον Ξηροπόταµο την ίδια ώρα η οργή ξεχειλίζει τόσο για την αδράνεια των υπηρεσιών απέναντι στις καταγγελίες των κατοίκων όλα αυτά τα χρόνια, όσο και για την καθυστέρηση στην ενηµέρωση των πολιτών µετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.        Χθες το απόγευµα το κλίµα που επικρατεί στο χωριό µεταφέρθηκε και στην αίθουσα του Νοµαρχιακού Συµβουλίου όπου επικράτησε ένταση, µε βαρείς χαρακτηρισµούς από την πλευρά των κατοίκων µε κύριο αποδέκτη το Νοµάρχη Δράµας κ. Ευµοιρίδη. 
                                       Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράµας: 
                           Απαιτούµε άµεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις

   «Η µεγάλης έκτασης πυρκαγιά που ξέσπασε, και συνεχίζει να καίει µαυρίζοντας τον ουρανό του Νοµού µας, σε µονάδα συγκέντρωσης µεταχειρισµένων ελαστικών στη βιοµηχανική περιοχή Δράµας, αποτελεί µια τεράστιας έκτασης οικολογική καταστροφή µε ανυπολόγιστες συνέπειες. Αµέτρητοι όγκοι διοξινών, διοξειδίου του άνθρακα, αιθάλης και άλλων καρκινογόνων χηµικών ουσιών συνεχίζουν να διοχετεύονται στην ατµόσφαιρα πάνω από τον κάµπο της Δράµας και σε περίπτωση βροχής, και όχι µόνο, θα καταλήξουν στον υδροφόρο ορίζοντα και θα περάσουν στη διατροφική µας αλυσίδα. Σίγουρα αυτό που προέχει είναι η άµεση κατάσβεση της φωτιάς, αν κι απ’ ότι φαίνεται πρόκειται για άνιση µάχη.  Όµως δεν είναι δυνατόν να µην τεθούν ερωτήµατα, ειδικά όταν εδώ και τρία χρόνια τόσο η Οικολογική Κίνηση Δράµας όσο και το ΤΣ Ξηροποτάµου, αλλά και η δηµοτική παράταξη Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράµας, είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου:

Α) Τι µέτρα προστασίας, φύλαξης και ασφάλειας είχε λάβει η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο της ανακύκλωσης των ελαστικών; Ήταν σύννοµοι οι όροι λειτουργίας της;

Β) Ποιες υπηρεσίες ήταν υπεύθυνες για τον έλεγχο νοµιµότητας και τήρησης των περιβαλλοντικών όρων από πλευράς εταιρείας;

Γ) Σε ποιες ενέργειες, και αν, προέβησαν οι ανωτέρω υπηρεσίες;

Δ) Γιατί αγνοήθηκαν όλες οι διατυπωµένες και εγγράφως ανησυχίες διαφόρων φορέων;

    Απαιτούµε άµεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήµατά µας και επειδή θεωρούµε τεράστια την έκταση της καταστροφής ζητάµε από την εισαγγελέα της Δράµας να επέµβει αυτεπάγγελτα.» 

    Σύλλογος προστασίας Περιβάλλοντος Ν. Καβάλας «Αγαπώ την Καβάλα»:

ΤΟΞΙΚΟ ΝΕΦΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ (Εισπνέουµε διοξίνες υδρόθειο και διοξείδιο του θείου;) 

                                               «Καλούµε όλους τους αρµοδίους 

     Για την λήψη όλων των απαραίτητων µέτρων προκειµένου να προφυλαχθεί η υγεία των πολιτών και να αναζητηθούν οι ευθύνες της µεγάλης οικολογικής καταστροφής από την ανεξέλεγκτη καύση εδώ και δύο µέρες χιλιάδων ελαστικών που υπήρχαν σε έκταση 45 στρεµµάτων στη ΒΙΠΕ Δράµας. 
Από την εναπόθεση των αερίων ρύπων καθώς και από την τέφρα που παραµένει στο έδαφος ρυπαίνεται τόσο το έδαφος όσο και τα επιφανειακά και τα υπόγεια νερά. Οι Έµµονοι Οργανικοί Ρύποι είναι χηµικές ουσίες οι οποίες έχουν τοξικά χαρακτηριστικά, παραµένουν στο περιβάλλον για µεγάλο χρονικό διάστηµα, βιοσυσσωρεύονται, έχουν τάση να µεταφέρονται διαµεθοριακά στην ατµόσφαιρα και να εναποτίθενται σε µεγάλες αποστάσεις και µπορεί να έχουν σηµαντικές επιζήµιες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον πλησίον και µακράν των πηγών τους.   Η µη έγκαιρη αντιµετώπιση της όλης κατάσταση, ο κίνδυνος για την µόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τις επιχωµατώσεις που έχουν αρχίσει από τις αρµόδιες υπηρεσίες, η απουσία ειδικών επιστηµόνων προκειµένου να ενηµερώσουν τους πολίτες που εισπνέουν το τοξικό νέφος, αλλά και η µεγάλη αδυναµία των πυροσβεστικών δυνάµεων να αντιµετωπίσουν την καύση ελαστικών µας ανησυχεί ιδιαίτερα και εδώ στην Καβάλα που από τύχη (λόγω των ανέµων) δεν εισπνεύσαµε από τη πρώτη µέρα τις επικίνδυνες τοξικές ουσίες.  Ζητάμε  υπεύθυνη ενηµέρωση από τους υπευθύνους και αναζήτηση της άδειας εγκατάστασης, των περιβαλλοντικών µελετών στο χώρο που γινόταν η εναπόθεση των ελαστικών στη ΒΙΠΕ της Δράµας καθώς επίσης (µιας και η φωτιά προήρθε από κεραυνό) η ενδελεχής έρευνα για την ύπαρξη η µη αλεξικέραυνου.» 
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ι.Βύζικας   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Γ.Χρηστίδης                                                                     Μετρήστε τη µόλυνση άμεσα!     
  Αυτό που είναι αναγκαίο άµεσα, είναι να γίνουν µετρήσεις για το µέγεθος της µόλυνσης της ευρύτερης περιοχής και η λήψη των όποιων αναγκαίων µέτρων για την προστασία του πληθυσµού, αν αυτά κριθούν εκ των αποτελεσµάτων αναγκαία.   Πηγή:     http://www.hxo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: