Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Η φωτιά στη Δράμα θα φέρει πολλά δεινά.

  -Στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στα αποθηκευμένα ελαστικά εταιρείας ανακύκλωσης, βρέθηκαν χθες στελέχη του υπουργείου περιβάλλοντος προκειμένου να έχουν εκ του σύνεγγυς μια ολοκληρωμένη εικόνα της καταστροφής και των επιπτώσεων που θα έχει στο περιβάλλον της περιοχής.
Στόχος των ειδικών περιβαλλοντολόγων είναι να συντονίσουν τις προσπάθειες για τη λήψη μέτρων προστασίας του πληθυσμού, μια και αρκετοί κάτοικοι της πόλης έχουν επισκεφθεί και επισκέπτονται το νοσοκομείο της Δράμας με αναπνευστικά προβλήματα.
Λόγω της φωτιάς, εκτός από τον αέρα, έχει επιβαρυνθεί με διοξίνες και το έδαφος ενώ υπάρχουν φόβοι ότι θα μολυνθεί και ο υδροφόρος ορίζοντας.
Είναι γνωστό ότι ο καπνός από την καύση ελαστικών µμεταφέρει καρκινογόνες διοξίνες, διοξείδιο του άνθρακος, µεταλλαξιογόνες κι άλλες ουσίες επικίνδυνες για τους ανθρώπους, τα ζώα, τη χλωρίδα και το υπέδαφος της περιοχής.
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου - του ιδιοκτήτη ή υπηρεσιακών παραγόντων – θα καταθέσει η νομαρχία Δράµας σύµφωνα µε όσα δήλωσε ο νοµάρχης Δράµας Κώστας Ευµοιρίδης.
Σήμερα στη Δράμα θα βρεθεί και ο καθηγητής Κώστας Ουζούνης από το Δηµοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο οποίος ασχολείται µε μετρήσεις για να μετρηθούν οι επιπτώσεις.

Οργή στον Ξηροπόταμο
   Στον Ξηροπόταµο την ίδια ώρα η οργή ξεχειλίζει τόσο για την αδράνεια των υπηρεσιών απέναντι στις καταγγελίες των κατοίκων όλα αυτά τα χρόνια, όσο και για την καθυστέρηση στην ενημέρωση των πολιτών µετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Κάτοικοι του χωριού πήγαν στην νομαρχία την ώρα που γινόταν το έκτακτο νομαρχιακό συμβούλιο και επιτέθηκαν με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του νομάρχη Δράμας.
Οι πολίτες ξεσπαθώνουν
    Η Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράµας, με ανακοίνωσή της απαιτεί άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις. Τονίζουν δε ότι από την πυρκαγιά που προκλήθηκε αµέτρητοι όγκοι διοξινών, διοξειδίου του άνθρακα, αιθάλης και άλλων καρκινογόνων χηµικών ουσιών συνεχίζουν να διοχετεύονται στην ατµόσφαιρα πάνω από τον κάµπο της Δράµας και σε περίπτωση βροχής, και όχι µόνο, θα καταλήξουν στον υδροφόρο ορίζοντα και θα περάσουν στη διατροφική αλυσίδα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σύλλογος προστασίας Περιβάλλοντος Ν. Καβάλας «Αγαπώ την Καβάλα», ο οποίος επισημαίνει ότι «μας ανησυχεί η µεγάλη αδυναµία των πυροσβεστικών δυνάµεων να αντιµετωπίσουν την καύση ελαστικών µας ανησυχεί ιδιαίτερα και εδώ στην Καβάλα που από τύχη (λόγω των ανέµων) δεν εισπνεύσαµε από τη πρώτη µέρα τις επικίνδυνες τοξικές ουσίες. Ζητάμε υπεύθυνη ενηµέρωση από τους υπευθύνους και αναζήτηση της άδειας εγκατάστασης, των περιβαλλοντικών µελετών στο χώρο που γινόταν η εναπόθεση των ελαστικών στη ΒΙΠΕ της Δράµας καθώς επίσης (µιας και η φωτιά προήρθε από κεραυνό) η ενδελεχής έρευνα για την ύπαρξη ή µη αλεξικέραυνου». 


ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΣΕΝΙΟΥ: Είμαστε ακόμη σε επιφυλακή
   Μεγάλη συνεχίζει να είναι η κινητοποίηση των δυνάμεων της πυροσβεστικής στην περιοχή θα μας πει ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ιωάννης Αρσενίου, που συμπληρώνει: «ακόμη εκεί βρίσκονται 30 φορτηγά, 4 προωθητές, 4 εκσκαφείς, 3 JCB, 4 πρέσες, 25 βαρέλες οι οποίες και αυτές λειτουργούν για να απομονώσουν τους μεγάλους όγκους για να μην υπάρχει οξυγόνο για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, καταλαβαίνετε υπάρχει κινητοποίηση απλά δεν μας βοηθάει ο καιρός, γιατί όταν βρέχει υπάρχει πρόβλημα με τα φορτηγά γιατί το υλικό που παίρνουμε δεν είναι πατημένο και υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν οι άξονες των φορτηγών. Πιστεύω αν μας βοηθήσουν σήμερα οι καιρικές συνθήκες και δεν βρέξει, να έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι και βασικά μας ενδιαφέρουν οι μεγάλοι όγκοι σε ύψος 6-7 μέτρων που υπάρχουν συσσωρευμένα υλικά». 


ΘΩΜΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ: Δήμαρχος Δράμας
    Πέρα από τις κινήσεις που έγιναν με την πρόσκληση του καθηγητή του ΔΠΘ Κώστα Ουζούνη, ο δήμαρχος Δράμας δηλώνει προβληματισμένος από τα επακόλουθα της πυρκαγιάς και προσθέτει: «ήδη έχει αποφασιστεί να γίνεται καθημερινά έλεγχος τόσο στο πόσιμο νερό, αλλά και στις ποτίστρες των κτηνοτρόφων, διότι πρέπει να ξέρουμε αν υπάρχει πρόβλημα. Υπεύθυνη είναι η ΔΕΥΑΔ, επίσης σύμφωνα με την απόφαση που έχει βγει από την νομαρχία έχει αποφασιστεί η απαγόρευση της ελεύθερης βόσκησης των ζώων σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από την εστία της πυρκαγιάς, τον περιορισμών αυτών στα ποιμνιοστάσια και στις σταυλικές εγκαταστάσεις, την διατροφή τους με έτοιμες ζωοτροφές που δεν προέρχονται από την πληγείσα περιοχή, την μεταφορά τους σε άλλες περιοχές για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί. Επίσης στην απαγόρευση της κατανάλωσης και την καταστροφή του γάλακτος που προέρχεται από τα ζώα ελεύθερης βοσκής της περιοχής και την απαγόρευση κατανάλωσης κρέατος».
Όσο για τις διαμαρτυρίες που λέγεται ότι υπήρξαν από την Βουλγαρική πλευρά για την επιβάρυνση του οικοσυστήματος της περιοχής ο δήμαρχος απάντησε ότι δεν γνωρίζει τίποτε τέτοιο, ούτε σε επίπεδο φημών.
Πηγή: http://www.xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: