Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ


   Mια πόλη γοητευτική, «προικισμένη» με το ωραιότερο ίσως πάρκο που υπάρχει στην ελληνική επικράτεια, κι ένας νομός όλος σχεδόν ένας «ναός» της Φύσης. ‘Oσο για τους ανθρώπους, άλλο πράγμα, όλο «ζέστη» και χαμόγελο. Η Δράμα είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού στη Bορειοανατολική Mακεδονία, συνορεύει με τη Bουλγαρία και είναι ο πλουσιότερος νομός της χώρας από άποψη φυσικού περιβάλλοντος. Σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων βορειοανατολικά από την πόλη βρίσκονται τα μοναδικά στη χώρα δάση ερυθρελάτης και σημύδας. Λίγο πιο βόρεια βρίσκεται και το μοναδικό παρθένο δάσος της Eυρωπαϊκής Eνωσης, το δάσος του Φρακτού, που το 1980 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της Φύσης και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας.

   Η Δράμα γνώρισε έντονους ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στον 20ό αι. και οι αλλαγές στη φυσιογνωμία και στην αρχιτεκτονική της ήταν ραγδαίες, ανταποκρινόμενες στις ανάγκες των πολυάριθμων κατοίκων.Πολλές συνοικίες στο ιστορικό της κέντρο απέκτησαν νέο χρώμα, ενώ δημιουργήθηκαν άλλες στην περιφέρεια.
Μέσα σε αυτήν τη σύγχρονη πόλη, ο επισκέπτης θα ανακαλύψει με έκπληξη πως ορισμένα τμήματα της Δράμας αντιστέκονται στο χρόνο και στις αλλαγές, φέρνοντας μαζί τους εικόνες άλλων εποχών, σε μια κοινωνία τότε πολυφυλετική και πολυθρησκευτική, σε ένα ανθρώπινο μωσαϊκό που άφησε τα σημάδια του στα μνημεία της.
Βυζαντινό τείχος

      Mέσα στην πόλη και το πάρκο, οι πηγές της Aγίας Bαρβάρας, με τα άφθονα τρεχούμενα νερά τους που αλλού κυλούν ήρεμα κι αλλού με βοή, είναι αυτές που της δίνουν και τον τίτλο της Πόλης των Nερών - καθώς η ονομασία εικάζεται ότι προέρχεται από τη λέξη «ύδραμα». Kατά μία άλλη εκδοχή, η ονομασία της προέρχεται από το μικρό μέγεθος που είχε η πόλη σε όλες τις ιστορικές περιόδους (από το «δράγμα» < δράττω, που σημαίνει μια χούφτα πόλη).

  Θα συνεχίσουμε την ξενάγησή μας στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας των 60 περίπου στρεμμάτων, που σφράγισε διαχρονικά την ταυτότητα της πόλης και αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης. Εδώ αποτυπώνονται τόσο ο πλούτος της περιοχής μας σε νερά όσο και η νεότερη ιστορία της Δράμας. Από διάφορα σημεία αναβλύζει νερό, σχηματίζοντας μικρές λίμνες και καταρράκτες κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων δέντρων .Αλλού τα νερά προκαλούν εντυπωσιακό θόρυβο και αλλού κυλούν ήρεμα, όπως διακλαδίζονται και καλύπτουν ολόκληρο το πάρκο.

  Είναι μια ειδυλλιακή τοποθεσία, με εξαιρετικά χρώματα σε όλες τις εποχές του χρόνου, που συγκινούσε πάντοτε τους περιηγητές και τους κατοίκους αυτής της πόλης.
  Εδώ θα δούμε τους παραδοσιακούς νερόμυλους και τις πολυώροφες καπναποθήκες του μεσοπολέμου να καθρεπτίζονται στα νερά, και στο βυθό της λίμνης να σώζονται τα ερείπια ορθόδοξου ναού. Ανάμεσα στους νερόμυλους, που βρίσκονται όλοι στη νότια πλευρά, ξεχωρίζει «0 μύλος των Ζώνκε», παλιός μουσουλμανικός μύλος, με διατηρημένους το χώρο άλεσης πάνω από τον υπόγειο μηχανισμό κίνησης, το χώρο αποθήκευσης στο ισόγειο και δίπλα τη διώροφη κατοικία του μυλωνά. Στη βόρεια πλευρά του πάρκου σώζεται η πολυώροφη καπναποθήκη του Ελβετοεβραίου καπνεμπόρου Eρμαν Σπήρερ από το 1925, για να θυμίζει τη χρυσή εποχή της πόλης με τους εκατοντάδες εργάτες στα «σαλόνια» των καπνομάγαζων να επεξεργάζονται καπνό εξαιρετικής ποιότητας.
Παληός υδρόμυλος
                                            
                                              Καπναποθήκη
    Ακριβώς μπροστά της τα ερείπια της καπναποθήκης του Γιοσέφ Φαρατζή, όπου κλείστηκαν οι δραμινοί Εβραίοι το 1943 πριν από το τραγικό τέλος τους στα πολωνικά στρατόπεδα εξόντωσης, με το μνημείο τους στο κέντρο του πάρκου. Και γύρω από τα μνημεία, σώζονται κατοικίες προηγούμενων εποχών , που έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα κτίρια, με σημαντικ6τερο το μέγαρο του καπνέμπορου Αναστασιάδη, από το 1876, επενδυμένο εξωτερικά με ντόπιο μάρμαρο.
Αγία Βαρβάρα-στο βάθος καπναποθήκες

                                  
                                          Η πόλη της Δράμας.

    Aπό τις ανασκαφές φαίνεται πως η πόλη είχε κατοικηθεί γύρω στο 5.000 π.X., ενώ η πρώτη αναφορά της -ως Rahna- γίνεται πριν από το 1154, στη βυζαντινή περίοδο, από τον Aραβα γεωγράφο Aλ Iδρισί που την περιέγραψε σαν πόλη πλούσια, περιτριγυρισμένη από κατοικίες και αμπέλια. Oπως και η υπόλοιπη χώρα, γνώρισε πολλούς κατακτητές και υπέφερε πολύ από τον βουλγαρικό ζυγό κατά τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Mεγάλη ήταν η οικονομική άνθηση της Δράμας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα με τα καπνά, καθώς και στη δεκαετία του '70 με το ένδυμα. Σήμερα, έπειτα από χρόνια δίσεκτα, η πόλη διατηρεί κάτι από τον αρχοντικό της χαρακτήρα.

   Πολλά μπορείτε να κάνετε και να δείτε στη Δράμα. Kατ' αρχάς θα συναντήσετε ένα από τα ομορφότερα πάρκα της Ελλάδας, το πάρκο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας. Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο πάρκο, με δέντρα και νερά. Την άνοιξη γεμίζει με κόσμο, που κάθεται στις καφετέριες και στα εστιατόρια που βρίσκονται εκεί. Την παραμονή της πολιούχου Αγίας Βαρβάρας, τα παιδιά αφήνουν τα καραβάκια τους φωταγωγημένα στο νερό.
Αγία Βαρβάρα
Καπναποθήκη
            

Καπνομάγαζα
      Πίσω από το πάρκο των πηγών συγκεντρώνονται οι παλιές καπναποθήκες. Στη Δράμα, όπως και στη γειτονική Ξάνθη, κύρια πηγή πλούτου για πολλά χρόνια υπήρξε η καλλιέργεια του «μπασμά», μιας εκλεκτής ποικιλίας καπνού. Το υγρό κλίμα του πάρκου των πηγών οδήγησε στη συγκέντρωση των καπναποθηκών της πόλης στη συγκεκριμένη περιοχή. Πρόκειται για μεγάλα πέτρινα κτίρια, που στο σύνολό τους σήμερα μένουν ανεκμετάλλευτα. Αξίζει όμως να κάνετε μια βόλτα, ανηφορίζοντας πάνω από το πάρκο για να τα δείτε από κοντά. Εκτός από τις καπναποθήκες, στην περιοχή γύρω από το πάρκο βρίσκονται κι άλλα παλιά σπίτια, κάποια αναπαλαιωμένα που κατοικούνται και κάποια αφημένα στην τύχη τους. Το περίεργο με τα παλιά κτίρια της Δράμας είναι η αρχιτεκτονική τους. Γιατί δεν πρόκειται για συνηθισμένα νεοκλασικά κτίρια: στις γραμμές τους θα δείτε να μπερδεύονται και άλλα στοιχεία-επιρροές άλλων αρχιτεκτονικών τάσεων. Αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα Εκπαιδευτήρια Δράμας, που χτίστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα έπειτα από δωρεά του Παύλου Μελά και λειτουργούν μέχρι σήμερα ως σχολείο.
Ύδραμα

       Μέσα στην πόλη, να επισκεφθείτε και το αρχαιολογικό της μουσείο. Η Δράμα, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της ευρύτερης περιοχής, συγκεντρώνει στην αρχαία ιστορία της πολλά... διονυσιακά στοιχεία. Ισως η λατρεία του θεού του κρασιού να ευθύνεται, από «γονιδιακή» άποψη, για τα γνωστά δραμινά κρασιά που είναι διάσημα και πέραν των ορίων του νομού, με φανατικούς θαυμαστές που όλο και πολλαπλασιάζονται. Στο μουσείο θα δείτε εκθέματα που ξεκινούν από την αρχαιότητα και φτάνουν ώς τη μεταβυζαντινή περίοδο, αλλά και φωτογραφικό υλικό που περιγράφει τη νεότερη ιστορία της πόλης κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η πρόσφατη ιστορία της Δράμας έχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί η πόλη υπήρξε το μωσαϊκό διαφόρων πολιτισμών για μεγάλο διάστημα. Το ιστορικό κέντρο της πόλης ήταν και το μοναδικό σημείο που κατοικείτο από Eλληνες. Γύρω από αυτό υπήρχαν συνοικίες Τούρκων, Εβραίων και Αρμενίων. Η αναλογία του πληθυσμού αλλάζει με τη Μικρασιατική Kαταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών. Από το '22 και μετά, η Δράμα δέχεται ένα μεγάλο κύμα προσφύγων και ο πολυπολιτιστικός της χαρακτήρας αλλοιώνεται, με τις ελληνικές κοινότητες να κυριαρχούν.
Αρχαιολογικό μουσείο
Καφενείο Ελευθερία
    Στο ιστορικό κέντρο της πόλης να επισκεφθείτε και το πολιτιστικό κέντρο, ένα πολύ όμορφο νεοκλασικό κτίριο που λειτουργεί και ως καφενείο. Αν πάλι περπατήσετε την Βενιζέλου προς την 19ης Μαΐου, θα φτάσετε στην παραδοσιακή αγορά της πόλης. Εκεί θα δείτε το Ναό του Αγίου Νικολάου, που κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν το «Εσκί Τζαμί». Στην καινούργια μεριά της πόλης θα δείτε το «Κουρσαμλή Τζαμί», στη διασταύρωση των οδών Αρμέν και Αγαμέμνονος, μαζί με στοιχεία του πρόσφατου παρελθόντος της πόλης και των πολλών τουρκικών κοινοτήτων που διέμεναν εκεί.   
Iερός Ναός Αγ.Νικολάου
Τζαμί

Εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας
                                               
Εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος
                              
Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας
                                                        
ΙΣινέ Ολύμπια
                                                        
Βυζαντινό Τείχος-στο βάθος παλαιό Τμήμα Ασφαλείας
                                  
  Πίσω από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάραςανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια ανάμεσα σε παλιές διώροφες κατοικίες και ερειπωμένες σήμερα καπναποθήκες για να βρεθούμε στην οδό Περδίκα. Από εκεί προχωρούμε με κατεύθυνση την οδό Βενιζέλου, που αποτελούσε μέχρι πρόσφατα τη σημαντικότερη οδική αρτηρία της πόλης και συγκεντρώνει πολύ αξιόλογα μνημεία κατά μήκος της ή σε μικρή απόσταση από τον άξονά της. 
Εκπαιδευτήρια
                                                                

Εκπαιδευτήρια
                                                                    
Εκπαιδευτήρια 1908
                                                          

    Στη συμβολή των δρόμων Περδίκα και Βενιζέλου, προβάλλουν μπροστά μας τα Εκπαιδευτήρια Δράμας που χτίστηκαν το 1907-1908 με δωρεά της οικογένειας του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και την υποστήριξη του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Δράμας και μετέπειτα Σμύρνης Χρυσοστόμου. Κατηφορίζοντας στην οδό Βενιζέλου θα επισκεφθούμε το εκκλησιαστικό μουσείο, δίπλα στο επισκοπικό μέγαρο, μετουςπολύτιμους θησαυρούς της Ορθοδοξίας.
   
Η επόμενη στάση μας γίνεται στη μικρή πλατεία κοντά στη Μητρόπολη Δράμας. Δίπλα στο μεταγενέστερο ναό, διατηρείται τμήμα της παλαιάς Μητρόπολης των Εισοδίων της Θεοτόκου, που χτίστηκε το 1834 από το Μητροπολίτη Φιλίππων Γερμανό, με εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτα στο εσωτερικό από τα μέσα του 19ου αι. Ακριβώς απέναντι σώζονται το ανακαινισμένο κτίριο του παλαιότερου κινηματογράφου της πόλης, του άλλοτε «Μέγα» από το 1913, και αστικές κατοικίες από τις αρχές του 20ού αι. Σε μικρή απόσταση από τον κινηματογράφο θα βρούμε τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας του 10ου αι. Η εκκλησία γνώρισε επεμβάσεις τόσο στα βυζαντινά χρόνια όσο και στην περίοδο της τουρκοκρατίας, όταν μετατράπηκε σε τζαμί ( «Μπέη Τζαμί» ) και το σημερινό καμπαναριό ήταν βάση «μιναρέ».
  
Αποτελείται από κεντρικό τετράγωνο χώρο, που στηρίζεται σε τέσσερις ογκώδεις πεσσούς με τη μεσολάβηση τόξων και καλύπτεται από ψηλό οκτάπλευρο τρούλο. Στην ίδια περιοχή, που αποτελεί το ιστορικό κέντρο της Δράμας και την παλιά χριστιανική συνοικία, θα αναζητήσουμε τα υπολείμματα των βυζαντινών τειχών. Ανάμεσα σε σύγχρονες και αστικές κατοικίες του μεσοπολέμου σώζονται τμήματα έξι πύργων από τα τείχη που είχαν μήκος γύρω στα 850 μ. και κάλυπταν έκταση 40 στρεμμάτων. Χτίστηκαν για πρώτη φορά γύρω στο 10ο αι. και ενισχύθηκαν σε δύο επόμενες φάσεις, με τελευταία εκείνη του1206 από τον τότε διοικητή του κάστρου, τον Λατίνο Βονιφάτιο Μομφερατικό.
Βυζαντινό Τείχος-στο βάθος παλαιό Τμήμα Ασφαλείας
                                  

Βυζαντινό Εκκλησάκι των Ταξιαρχών
         Αποτελεί ιδιαίτερα ισχυρή οχύρωση για το ένα μικρό Κάστρο που βρισκόταν άλλωστε σε προνομιακή φυσική θέση, καθώς ήταν χτισμένο σε υψίπεδο και οι περισσότερες πλευρές του προστατεύονταν από τα νερά της πόλης. Επιστρέφοντας στην οδό Βενιζέλου, περνούμε μπροστά από ανακαινισμένο σήμερα παραδοσιακό καφενείο της π6λης, που στεγάζει στον όροφο τη δημοτική αίθουσα τέχνης «Ελευθερία». Απέναντι, ανάμεσα σε κατοικίες, σώζεται το βυζαντινό εκκλησάκι των Ταξιαρχών από την εποχή των Παλαιολόγων . Πρόκειται για ναό του τύπου μονόχωρης βασιλικής με ορθογώνιο σχήμα, που βρισκόταν σε επαφή με το βυζαντινό τείχος κοντά στην ανατολική του πύλη, καθιστώντας τους Ταξιάρχες, πιθανόν, φύλακες της πόλης. Στην πλευρά του ναού προς τη Βενιζέλου, εντύπωση προκαλεί εντοιχισμένη ανάποδα λατινική επιγραφή, ενώ στο εσωτερικ6 σώζονται τμήματα τοιχογραφιών με τον κύκλο των Παθών του Χριστού, με τους Ταξιάρχες και τις μορφές δύο Ιεραρχών στην κόγχη του Ιερού. Το εκκλησάκι λειτουργεί και είναι επισκέψιμο στις 8 Νοεμβρίου. Συνεχίζοντας προς την πλατεία Ελευθερίας, προσεγγίζουμε το εμπορικό κέντρο της πόλης. Δεκάδες μικρά καταστήματα, σε σοκάκια της Βενιζέλου και στον κεντρικότερο δρόμο της 19ης Μαίου, δίνουν μια διαφορετική νότα στην παραδοσιακή αγορά, εκεί όπου για αιώνες χείμαρρος με τα ορμητικά του νερά, την περίοδο των βροχών , χώριζε την πόλη σε δύο τμήματα και προκαλούσε ανυπολόγιστες καταστροφές στους εμπόρους. Αφήνοντας δεξιά μας το ναό του Αγίου Νικολάου, το «Εσκί Τζαμί» στην περίοδο της τουρκοκρατίας, κατευθυνόμαστε βορειότερα από την πλατεία, που κοσμείται με το μνημείο του νεομάρτυρα του ελληνισμού και Μακεδονομάχου Άρμεν Κούπτσιου στο σημείο απαγχονισμού του.
Πλατεία Ελευθερίας-Προτομή Άρμεν
                                             

                                                       Πλατεία Ελευθερίας
Δράμα-Κέντρο
                                                            
Δράμα-Κέντρο
                                                                

Δράμα-Κέντρο
                                                   
Δημοτικός Κήπος - Άγαλμα Ελευθερίας
Δημοτικός Κήπος
                                           
                                                           
Δημοτικός Κήπος
                                                            
Παληά Αρχοντικά
                                                           
Παληά Αρχοντικά
                                                              
ΤΑΒΑΚΟ
     Πριν εγκαταλείψετε τη Δράμα, αξίζει να ανεβείτε στο λόφο του Κορύλοβου. Εκεί, εκτός από ένα θαυμάσιο εστιατόριο-καφέ που θα βρείτε, θα έχετε μια πανοραμική άποψη της πόλης.
Κορύλοβος
                                                                 

Θέα από Κορύλοβο
                                                            
Θέα από Κορύλοβο
                                                            
Θέα από Κορύλοβο
Κορύλοβος το βράδυ
                                                            
Κορύλοβος χιονισμένος
                                                           
         
Οινοποιείο
      Τέλος, αν τα κρασιά και η διαδικασία της οινοπαραγωγής σάς συγκινούν, έξω από τη Δράμα αξίζει να επισκεφθείτε τα οινοποιεία. Πρόκειται για πέντε οινοποιίες που είναι επισκέψιμες τις καθημερινές, αλλά και τα Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννοήσεως. Εκεί θα δείτε την τεχνική παραγωγής των διάσημων δραμινών οίνων, αλλά θα μπορέσετε και να αγοράσετε κρασιά. Τα «Κτήμα N. Λαζαρίδη» και «Mανωλεσάκη» βρίσκονται στην Αδριανή, το «Kτήμα K. Λαζαρίδη» στην Αγορά, το κτήμα «Τέχνη Αλυπίας» στο Μικροχώρι και το «Kτήμα Παυλίδη» στη βιομηχανική περιοχή Δράμας.
Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμωνα
                                                      

Αίμος
                                                                        
Γήπεδο Δόξας-Δράμας
Διοικητήριο
                                                          
                                                                  
Οδός Μακεδονίας
                                                             
Οδός Χρυσοβέργη
                                                                 
Νέο Δημαρχείο
                                                               
Εθνική Τράπεζα
                                                                
ΚΤΕΛ Δράμας
                                                             
Γενικό Νοσοκομείο Δράμας
                                                        
Σιδηροδρομικός Σταθμό
                                                       
Δράμα - Κέντρο
                                                                  
Γυμνάσιο Αρρένων
                                                            
Γυμνάσιο Αρρένων
                                                                
Νησάκι
                                                                    
Αγία Βαρβάρα
                                                                   

  Η πόλη της Δράμας, σήμερα, με τους 40.000 κατοίκους, εκτός από οικονομικό και εμπορικό κέντρο που έχει την ευκαιρία να προβάλλει τα προϊόντα του στη σημαντική ετήσια εμπορική έκθεση, αποτελεί ακόμη πνευματική κυψέλη και κέντρο ψυχαγωγίας. Κάθε χρόνο οργανώνονται εκδηλώσεις λόγου και τέχνης, με πολλές εκθέσεις καλλιτεχνών από' τις βαλκανικές χώρες. Στα τέλη Ιουνίου, ντόπιοι και φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στις γιορτές της πόλης, στα «Ελευθέρια», με πιο χαρακτηριστική την καθιερωμένη χορωδιακή συνάντηση. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, συνεχίζεται από το δήμο Δράμας ο πετυχημένος θεσμός του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, που εμπλoυτίστηκε τα τελευταία χρόνια με το διεθνές τμήμα και πολλά αφιερώματα. Ο επισκέπτης, όμως, έχει την ευκαιρία να ψυχαγωγηθεί με πολλούς ακόμη τρόπους στη Δράμα. Σε μια πόλη όπου λατρεύτηκε το ποδόσφαιρο χάρη στην ιστορική ομάδα «Δόξα Δράμας» και αναπτύσσονται σήμερα κυρίως τα αθλήματα του βόλεϋ, του μπάσκετ και του χάντμπολ, ο αθλητισμός για πολλούς είναι τρόπος ζωής. Οι φίλοι της άθλησης μπορούν να γυμναστούν στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Σταδίου ή να απολαύσουν το βάδισμα στον Κορύλοβο μέσα στα πεύκα και στα πάρκα της πόλης. Επίσης υπάρχουν δημοτικές εγκαταστάσεις για τένις, οργανωμένοι ιδιωτικοί χώροι για «μίνι» ποδόσφαιρο, πίστες για ανεμοπτερισμό στον Κορύλοβο και «καρτ» στην ανατολική είσοδο της πόλης. Η Δράμα, όμως, είναι ιδιαίτερα γνωστή για τη νυχτερινή διασκέδαση, καθώς οι κάτοικοι διακρίνονται για τη ζωντάνια τους και την έφεση στο χορό και στο τραγούδι. Ξεκινώντας από τα εστιατόρια και τις ταβέρνες της με παραδοσιακές και τοπικές γεύσεις, τα καφέ της με την ξεχωριστή τους φινέτσα, συνεχίζουμε τη γνωριμία μας με την έντονη νυχτερινή ζωή της πόλης σε υπαίθριους και χειμερινούς χώρους, που προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές στον επισκέπτη, ανεξάρτητα από ηλικία, για διασκέδαση.
                                  Χρήσιμα Τηλέφωνα


Τηλέφωνο
Νομαρχία - Διοικητήριο
2521062341,2521062342, Fax 25210 35565,2521035013
Ν.Ε.ΠΟ.Τ.Α.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
ΤΗΛ:25210/62453-62224
ΦΑΞ:25210/62453-62452-35013
EMAIL:nepota@otenet.gr
WEBSITE: www.drama.gr/nepota
Γραφείο Τουρισμού - Διοικητήριο
2521062307
Δασαρχείο Δράμας, Αγ. Κωνσταντίνου
2521034074
Δημαρχείο Δράμας, Πλ. Ελευθερίας
2221025555
Δημαρχείο Δοξάτου, Βαθύσπηλο (Κύρια)
2521066946,2521071204
Δημαρχείο Καλαμπακίου
2521051209
Δημαρχείο Κ. Νευροκοπίου, Νευροκόπι
2523022510,2521022210
Δημαρχείο Νικηφόρου, Νικηφόρος
2521090205
Δημαρχείο Παρανεστίου, Παρανέστι
2524022127
Δημαρχείο Προσοτσάνης, Προσοτσάνη
2522022170
Δημαρχείο Σιταγρών, Φωτολίβος
2521095205
Κοινότητα Σιδηρονέρου, Σιδηρόνερο
2521091219
ΔΕΚΠΟΤΑ(Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής, Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης), Πατρ. Διονυσίου
2521048304,2521048305
Αναπτυξιακή Εταιρία Δράμας, Κωνσταντινουπόλεως
2521047610
Σπήλαιο Μααρά, Δήμος Προσοτσάνης
2522022170
Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατρ. Διονυσίου
25210-31365
Εκκλησιαστικό Μουσείο, Βενιζέλου
2521032362
Λαογραφικό Μουσείο, Εθν. Αμύνης
2521039167
Τελωνείο ΒΙ.ΠΕ.
2521032970
Νοσοκομείο, τέρμα Ιπποκράτους
2521023351,23213
Κέντρο Υγείας Παρανεστίου, Παρανέστι
2524022222
Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, Προσοτσάνη
2522022222
Κέντρο Υγείας Κ. Νευροκοπίου, Νευροκόπι
2523022222
Αστυνομική Διεύθυνση, Παπανδρέου
0521023341,0521022242
Τμήμα Τροχαίας, Παπανδρέου
2521023333
Ελληνικά Ταχυδρομεία, Μακεδονίας
2521048320
ΟΤΕ, Λαμπριανίδη
2521032399
ΤΑΞΙ Δράμας
2521022022,32111,21112
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων Αφοι Ιωαννίδη
2521069111
ΕΛ.ΠΑ
104
EXPRESS SERVICE
154
HELLAS SERVICE
157
INTERAMERICAN
168
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (ΕΟΣ) Δράμας
2521033049,2521021893,2521042828
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (ΕΟΣ) Προσοτσάνης
2522022713
Αερολέσχη Αεραθλημάτων Δράμας
2521027875
Τράπεζες
Τράπεζα
Τηλέφωνο
Αγροτική
2521032371
Εθνική
2521022431
Εμπορική
2521032604
Ιονική
2521024046
Μακεδονίας - Θράκης
2521036338
Πίστεως
2521022651
ΔΙΑΜΟΝΗ
Εάν θελετε να μείνετε στην πόλη θα διαλέξετε ένα από τα ξενοδοχεία της:
Ξενοδοχεία
Ονομασία
Κλάση
Δωμάτια
Τηλέφωνο
Διάρκεια
Διεύθυνση
ΚΟΥΡΟΣ
Β
42
2521057200
12 μήνες
3ο ΧΙΛ. ΔΡΑΜΑΣ. - ΚΑΒΑΛΑΣ
ΞΕΝΙΑ
Β
48
2521033195/6
12 μήνες
ΕΘΝ.ΑΜΥΝΗΣ 10
ΑΠΟΛΛΩΝ
Γ
40
2521025551/3
12 μήνες
ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΟΥ 20
ΜΑΡΙΑΝΝΑ
Γ
51
2521031521/1
12 μήνες
ΒΟΡΑΖΑΝΗ 3
ΤΑΣΚΟ
Γ
48
2521023855
12 μήνες
ΤΕΡΜΑ 1ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ
Δ
49
2521037925
12 μήνες
 ΕΘΝ.ΑΜΥΝΗΣ 8
ΕΣΠΕΡΙΑ
Δ
28
2521034114/5
12 μήνες
ΒΙΤΣΗ 14
ΑΝΕΣΙΣ
Δ
23
2521030306
12 μήνες
ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ 8
Εάν όμως επιλέξετε την ύπαιθρο τότε θα απευθυνθείτε:
Περιοχή
Ονομασία
Τηλέφωνο
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ
ΑΚΡΙΤΑΣ
2523022319
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ
ΟΡΒΗΛΟΣ
2523022515
ΓΡΑΝΙΤΗΣ
ΓΡΑΝΙΤΗΣ
2523021050
ΣΙΔΗΡΟΝΕΡΟ
ΔΡΥΑΔΕΣ
2521091395
ΣΙΔΗΡΟΝΕΡΟ
ΒΟΡΕΑΣ
2521091391
ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
2524022001
ΒΩΛΑΚΑΣ
ΜΟΝΟΠΑΤΙ
2523023916,0523023816
ΜΙΚΡΟΜΗΛΙΑ
ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ
2523023435
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΕΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
2521023691, 2522041822
Πηγές:   
http://earinosimeio.pblogs.gr/2009/11/apodrash-sthn-drama.html
http://clubs.pathfinder.gr/drama/560811                                                                                                          http://www.panoramio.com/photo/

1 σχόλιο:

dimotis-paggeou είπε...

εξαιρετική δουλειά φίλε μου μεγάλο μπράβο.