Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

KAΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

 
 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ.
Οδηγίες για την αγορά των σαρακοστιανών δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚA), ενόψει της Καθαράς Δευτέρας.
Για την ταραμοσαλάτα, το ΚΕΠΚΑ προτείνει να παρασκευάζεται στο σπίτι, από ταραμά ποιότητας, ώστε να αποφεύγουν οι καταναλωτές τις χρωστικές ουσίες, που συνήθως περιέχουν οι ταραμοσαλάτες του εμπορίου. Ο ταραμάς πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα, λευκό έως καστανό ανοιχτό, και να μυρίζει ευχάριστα.
Όσοι αγοράζουν θαλασσινά θα πρέπει να γνωρίζουν:
Κεφαλόποδα μαλάκια (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, μοσχιοί, θράψαλα): Αν είναι νωπά, οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή ξένη προς το προϊόν. Επίσης, η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια και οι βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.
Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται, στο σημείο πώλησης, στους -18o C, να πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα, δηλαδή με τη σφραγίδα της εγκατάστασης, η οποία είναι μικρή και ελλειψοειδής. Στη σφραγίδα πρέπει να αναφέρονται ο Κωδικός Αριθμός Ευρωπαϊκής Ένωσης της εγκατάστασης. Η σφραγίδα πρέπει επίσης να φέρει όλες τις ενδείξεις που προβλέπονται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (KTΠ): Ονομασία πώλησης, καθαρό βάρος, ημερομηνία λήξης, συνθήκες συντήρησης και χρήσης, εμπορική επωνυμία, διεύθυνση του κατασκευαστή ή συσκευαστή και τόπος παραγωγής ή προέλευσης.
Δίθυρα μαλάκια (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια κλπ):. Πωλούνται σε μικρές συσκευασίες, οι οποίες φέρουν υγειονομικό σήμαμε την σφραγίδα του Κέντρου Αποστολής, καθώς και όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις, που προβλέπονται από τον ΚΤΠ. Στην περίπτωση αυτή, αναγράφεται ότι τα ζώα αυτά πρέπει να είναι ζωντανά, κατά την στιγμή της αγοράς. Τα κελύφη πρέπει να είναι κλειστά ή, αν είναι μερικώς ανοιχτά, πρέπει να κλείνουν με ένα απλό άγγιγμα πάνω στο κέλυφος.
Στους παραγωγούς οστρακοειδών δίνεται η δυνατότητα πώλησης, απευθείας, στον τελικό καταναλωτή μικροποσότητας οστρακοειδών, χωρίς συσκευασία. Πριν αγοράσει κανείς, όμως, τα οστρακοειδή, πρέπει να ελέγξει το πιστοποιητικό παραγωγού.
Τα μύδια, εκτός από νωπά με κέλυφος, πωλούνται, επίσης, αποκελυφωμένα και κατεψυγμένα. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μια ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα, με την σφραγίδα της εγκατάστασης. Στην σφραγίδα πρέπει να αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Κωδικός Αριθμός Ευρωπαϊκής Ένωσης της εγκατάστασης.
Η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ πέντε ημέρες από την ημέρα της αποκελύφωσης.
Σαλιγκάρια: Διατίθενται είτε νωπά, χωρίς συσκευασία, είτε κατεψυγμένα. Τα νωπά πρέπει να είναι, οπωσδήποτε, ζωντανά. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν, στη συσκευασία τους, όλες τις υποχρεωτικές ενδείξεις του ΚΤΠ.
Αχινοί: Πρέπει να είναι ζωντανοί κατά την αγορά.
Καρκινοειδή (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια κλπ): Όταν είναι ζωντανά εμφανίζουν αντανακλαστικές κινήσεις, στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια. 'Εχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά τους μέρη είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες ή να είναι μελανιασμένο. Τα κατεψυγμένα πρέπει να φέρουν στη συσκευασία όλες τις ενδείξεις του ΚΤΠ.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4560521

Δεν υπάρχουν σχόλια: